ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Τελικά το «έκτακτο χαράτσι» της ΔΕΗ ήρθε για να μείνει και όπως έχουμε πληροφορηθεί ήδη θα αντικατασταθεί από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τα ραβασάκια του οποίου θα αρχίσουν να έρχονται από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αυτός ο νέος φόρος θα περιλαμβάνει και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που σημαίνει ότι όσα εισπράττει σήμερα το κράτος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αλλά και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσει να τα εισπράττει με το νέο ενιαίο φόρο.

Στο νέο αυτό φόρο τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα θα φορολογούνται με δύο διαφορετικές κλίμακες και όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερο φόρο θα πληρώνει.

Το άλλο που φέρνει, είναι ότι θα φορολογηθούν, για πρώτη φορά και τα εκτός σχεδίου ακίνητα – αγροτεμάχια. Όπως ήδη αναφέραμε, διαφορετική φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και άλλη για αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπι.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να καταλήξουν στις βασικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα και ο τελευταίος με τη σειρά του στις τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστεί και το ύψος του αφορολόγητου ποσού με επικρατέστερο σενάριο τις 50.000 € αντικειμενική αξία ατομικής ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τη χτεσινή παρέμβαση του υπουργού στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του νέου νόμου. Η ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τραγικός και προκλητικός ο Στουρνάρας στο MEGA

ΣΟΚ από το νέο φόρο ακινήτων