ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάταξη-χριστουγεννιάτικο δώρο και στους εφοπλιστές

Διάταξη-χριστουγεννιάτικο δώρο και στους εφοπλιστές

Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν δηλωθεί σε off shore εταιρείες, πρακτική που ακολουθούν κατά κόρον εφοπλιστές και κάθε λογής φοροφυγάδες.


Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες, οι φορολογούμενοι που έχουν γνωστοποιήσει το όνομά τους και τα στοιχεία τους στις φορολογικές αρχές.

Η διάταξη έχει προκαλέσει την αντίδραση των εφοριακών. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κάνει λόγο για δώρο 90 εκατ. ευρώ σε φοροφυγάδες!

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει από την πλευρά του, ότι η εν λόγω διάταξη εισήλθε στο νομοσχέδιο έχοντας ως στόχο να δώσει κίνητρο στους ιδιοκτήτες off shore εταιριών να αποκαλυφθούν. Έτσι, από τη στιγμή που οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στην οποία ανήκει το ακίνητο θα απολαύσουν απαλλαγή του φόρου 15% που είχε επιβληθεί ως τιμωρία σε όσους δεν δήλωναν τα ακίνητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες είναι ετήσιος και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Είχε θεσπιστεί το 2003 και είχε δοθεί «παράθυρο» σε όσους είχαν ακίνητα σε off shore να τον γλυτώσουν μεταβιβάζοντας τα σχετικά ακίνητα στο όνομά τους.

Από τη διάταξη, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και εντός του κοινοβουλίου, δεν ωφελούνται ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πολλές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου, ούτε φυσικά οι πολίτες, το εισόδημα των οποίων δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την υπερφορολόγηση.

Αντίθετα, κερδισμένοι είναι πολλοί εφοπλιστές, οι οποίοι συνηθίζουν να δηλώνουν ακίνητα στις off shore εταιρείες τους. Πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο προστίθεται στις δεκάδες φοροαπαλλαγές που ήδη απολαμβάνουν. Η κοινωνική πολιτική φαίνεται πως είναι άγνωστος όρος για την κυβέρνηση, η οποία επιλέγει για παράδειγμα να περικόψει βάναυσα τις δαπάνες για την υγεία σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ νομοθετεί άλλη μία φορά προς όφελος πάμπλουτων εφοπλιστών.

Διαβάστε επίσης:

Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

Στουρνάρας: Καταργήθηκαν τα προνόμια των πολυτέκνων εφοπλιστών!

Γ. Οικονόμου: Καταγγέλλονται εφοπλιστικά παιχνίδια σε βάρος επενδυτών

CIA: Πού είναι νηολογημένα τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώρα» στους εφοπλιστές, φοροεπιδρομή στα χαμηλά εισοδήματα

Γ. Χαλάς: Κυβέρνηση και πλοιοκτησία υποβαθμίζουν τον Έλληνα ναυτικό

Οικονομική αφαίμαξη για τον λαό και οι εφοπλιστές «αφορολόγητοι»