ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμιμη η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών

Νόμιμη η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η ελληνική δικαιοσύνη, που υπερασπίζεται για μία ακόμα φορά το εθνικό συμφέρον κόντρα στην απαίτηση των Ελλήνων εφοπλιστών –που προκαλεί το κοινό αίσθημα- να μην πληρώσουν έκτακτη εισφορά.


Απάντηση στο «αντάρτικο» που κήρυξαν οι Έλληνες εφοπλιστές το τελευταίο εξάμηνο, από τότε που η κυβέρνηση έδωσε με νόμο υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συνεισφορά των εφοπλιστών στην ελληνική οικονομία, ισχυριζόμενοι ότι καταπατώνται τα συνταγματικά τους δικαιώματα, δίνει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Το δικαστήριο απέρριψε τις πρώτες προσφυγές ναυτιλιακών εταιρειών, κρίνοντας ότι πρόκειται για συνταγματικό και αναγκαίο νόμο, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η απόρριψη των τεσσάρων πρώτων προσφυγών σημαίνει ότι το Δημόσιο πρόκειται να εισπράξει περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να απορριφθούν και όλες οι ανάλογες εκκρεμείς υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε εισφορές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχουν βεβαιωθεί από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Παρόν» για το σκεπτικό της απόφασης, το Εφετείο έκρινε ότι «η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης», που επιβλήθηκε στα κέρδη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι οι «έκτακτες εισφορές» που έλαβε ο νομοθέτης με το νόμο 3845/10 αλλά και προγενέστερους, για την ικανοποίηση των κριτηρίων δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και για λόγους μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους, αφού «δεν ενδεικνυόταν η προσφυγή του στο δημόσιο δανεισμό».

Η απόφαση στηρίζεται σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν τη συμβολή επιχειρήσεων με μεγάλη φοροδοτική ικανότητα. Γεγονός που δεν αποκλείει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, παρά τις ιδιαίτερες φορολογικές απολαβές που προβλέπει γι' αυτές το Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ο σκοπός «μείζονος εθνικού συμφέροντος», της διασφάλισης δηλαδή της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας.

Γίνεται σαφές, πλέον, ότι η επιχειρηματολογία των Ελλήνων εφοπλιστών είναι σαθρή, γι' αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα πόνταραν σε ενός τύπου εκβιασμό, περί εγκατάλειψης της ελληνικής σημαίας και του εθνικού νηολογίου. Όμως, η συνεισφορά στην πατρίδα δεν γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή όταν δεν θίγεται η τεράστια κερδοφορία των εφοπλιστών να δηλώνουν «πατριώτες» και όταν η κυβέρνηση τολμά να αγγίξει ένα μικρό μέρος των αμύθητων κερδών τους να φωνάζουν «δεν πληρώνω».

Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι να φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου ώστε να εισπραχθούν τα ποσά αυτά και να μην μείνει η απόφαση της δικαιοσύνης στα χαρτιά, λόγω «τεχνικών δυσκολιών» ή άλλων δικαιολογιών που τυχόν εφευρεθούν, για να γίνει το χατίρι στους εφοπλιστές...

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Πλούτος και κρυψίνοια των Ελλήνων Εφοπλιστών

ΣΥΡΙΖΑ: «Άθλια πολιτική συναλλαγή» εφοπλιστών-κυβέρνησης

ΠΝΟ: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους εφοπλιστές

ΠΕΝΕΝ: Οι ναυτεργάτες απαντούν στους εφοπλιστές

«Αυλαία» στα Ποσειδώνια με νέες «απειλές» για την ελληνική σημαία

Έλληνες εφοπλιστές: Προσφορά στην ελληνική οικονομία... υπό προϋποθέσεις

Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτοι στον κόσμο και στην Ελλάδα «δεν πληρώνω»

Πυρά ΚΚΕ κατά των εφοπλιστών

Κυβερνητικό «σίριαλ» με τους φόρους των εφοπλιστών

Γιατί κ. Σαμαρά επιτρέπετε σε εφοπλιστές να «βουλιάζουν» τα ταμεία;

Ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εισφορά των εφοπλιστών

Εφοπλιστές: Χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία