ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Μητσοτάκη για να αποτραπεί ενδεχόμενος επισιτιστικός κίνδυνος – Τι θα συζητηθεί

Σύσκεψη Μητσοτάκη για να αποτραπεί ενδεχόμενος επισιτιστικός κίνδυνος – Τι θα συζητηθεί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πάντως ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πάντως ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στην οποία αναμένεται να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή πιθανού επισιτιστικού κινδύνου θα πραγματοποιηθεί στη 1 μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργαντάς αναμένεται να παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη σενάρια βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης εκδοχής σε σχέση με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο.

Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ανατιμήσεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, όπως τα λιπάσματα αλλά και οι ζωοτροφές.

Στο πλαίσιο αυτό και για την πάταξη των φαινομένων της αισχροκέρδειας και τις τεχνητές ελλείψεις που δημιουργούνται οδηγώντας σε ράλι τιμών, αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ μέσα στην ημέρα που θα ζητά από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να προχωρήσουν εντός δύο ημερών σε υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων τους σε μία σειρά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, τα παντός είδους δημητριακά, οι ζωοτροφές, τα άλευρα και τα φυτικά έλαια- εκτός από το ελαιόλαδο- ιδίως το ηλιέλαιο.

Στόχος είναι να παρακολουθείται από το αρμόδιο υπουργείο το αποθεματικό που διαθέτει η χώρα μας, το οποίο θα καταγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα στην κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων αυτών.

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση» ενώ πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσαν ότι «επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης:

Επισιτιστική κρίση: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα; Το ντόμινο με σιτηρά και λαχανικά που φέρνει ελλείψεις