ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Υποχρεωτική ασφάλιση σε όλα τα ακίνητα

Υποχρεωτική ασφάλιση σε όλα τα ακίνητα

-Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το πρόσχημα των σεισμών.

Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, οι ζημιές που υπέστησαν όλα σχεδόν τα σπίτια στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, ενεργοποίησε μία παλαιότερη πρόταση-απαίτηση της τρόικας για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων απέναντι στο σεισμικό κίνδυνο αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές.

Στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα ποσά για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν οι κατοικίες στο Ληξούρι, θα είναι ιδιαίτερα υψηλά αν λάβουμε υπόψιν μας και το μέγεθος της καταστροφής. Εκτιμούν επίσης ότι η υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου είναι βέβαιο ότι θα δώσει και άλλους σεισμούς που θα δημιουργήσουν ανάλογες ανάγκες.

Προκρίνουν λοιπόν τη λύση της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των κατοικιών, με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή έναντι του σεισμικού κινδύνου.

Ο νόμος δεν θα κατατεθεί στην παρούσα φάση και με νωπές τις εικόνες της καταστροφής από την Κεφαλλονιά αλλά θα μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Με αυτό τον τρόπο η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια δεν θα επιβαρύνει κάθε φορά τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ θα προκύψουν και φορολογικά έσοδα για το κράτος από την ασφάλιση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ακινήτων.

Το θέμα είναι βέβαια αν όσοι απεργάζονται το σχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι σεισμού, έχουν αντιληφθεί ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις.

Ακόμα και το ασφάλιστρο των 200 ευρώ , σε ετήσια βάση, για κάθε κατοικία είναι υπολογίσιμη δαπάνη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν αναλογιστούμε ότι μία οικογένεια θα πρέπει να πληρώνει 400 ευρώ το χρόνο για το σπίτι που μένει και για ένα εξοχικό ή πατρικό σπίτι στο χωριό και παράλληλα να πληρώνει και τον ενιαίο φόρο ακινήτων για αυτά τα δύο σπίτια και για ενδεχόμενα αγροτεμάχια, τότε μιλάμε για μία τεράστια και δυσβάσταχτη επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την πορεία των φορολογικών εσόδων του Ιανουαρίου, με την υστέρηση να ξεπερνά το 60% και να κυριαρχούν φόβοι ότι μία μεγάλη ομάδα φορολογουμένων έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, μην έχοντας πλέον την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές υποχρεώσεις και στην υπερφορολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Έρευνα: Άδικος ο φόρος ακινήτων, λέει το 73% των πολιτών

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς