ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στα «χαρακώματα» ιερείς και Μητροπολίτες για τη «συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου (vids)

Στα «χαρακώματα» ιερείς και Μητροπολίτες για τη «συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου (vids)

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας | Ειδήσεις: Σοβαρούς κλυδωνισμούς στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας προκαλεί η προωθούμενη συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι αντιδράσεις ξεκινούν από τα κατώτερα κλιμάκια της ελληνορθόδοξης ιεραρχίας και φτάνουν μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου και κλήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες, με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τον κ. Γαβρόγλου να δέχεται, κατά την ίδια πηγή, την οργισμένη αντίδραση του κ. Βαρθολομαίου.

Την ίδια στιγμή και η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία της για την προωθούμενη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Άνθιμος για τη «συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου: Είναι εθνική αυτοκτονία (vid)

Εξάλλου, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας (12/11/2018) ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, είναι ανησυχητική και ήρθε άκομψα στο προσκήνιο, προκαλώντας έκπληξη στους ιερείς. Συμπλήρωσε δε πως τόσο το χρονικό σημείο που επελέγη για να παρουσιαστεί, αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας, «μπάζει» από παντού.

‘Έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι η επίμαχη συμφωνία έχει και θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, στάθηκε στο γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός και κατά συνέπεια οι ιερείς θα απολυθούν εν μια νυκτί.

«Οι παπάδες», επεσήμανε ο Μητροπολίτης, «δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν εργάζονται με ωράριο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η εξέλιξη αυτή συνιστά “εργασιακό πραξικόπημα” που ενδεχομένως θα επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες εργασιακές ομάδες».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, εκτίμησε ότι αν το θέμα της συμφωνίας έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη Παρασκευή στην Ιερά Σύνοδο, δεν πρόκειται να περάσει από την πλειοψηφία.