Σαντορίνη
To Πάσχα έχει ξεχωριστό χρώμα και άρωμα στα νησιά μας
Πηγή: Unsplash
TRAVEL

Πάσχα στην Ελλάδα: Τρία ελληνικά νησιά με ξεχωριστά έθιμα

Τα τρία ελληνικά νησιά όπου το Πάσχα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία

Τα ελληνικά νησιά δεν θεωρούνται απαραίτητα προορισμοί που μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο το καλοκαίρι. Η κάθε εποχή τούς χαρίζει διαφορετικά χρώματα και αρώματα. Έτσι και τώρα το Πάσχα, το κάθε ένα από αυτά προετοιμάζεται για κάτι πολύ ιδιαίτερο και οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν τη μοναδικότητά τους, τηρώντας πιστά τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις τους.

Όσοι από εσάς, λοιπόν, αγαπάτε τις μικρές αποδράσεις και θέλετε να βιώσετε μία ξεχωριστή εμπειρία, το Πάσχα σε κάποια από τα ελληνικά νησιά αποτελεί από μόνο του κάτι διαφορετικό.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα νησιά που μπορούν να σας οδηγήσουν σε μία έκρηξη συναισθημάτων αυτήν την περίοδο και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τον προορισμό σας.

Εμπορειό, Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός που μπορείτε να επισκεφτείτε όλες τις εποχές, ωστόσο το Πάσχα αποκτάει μία διαφορετική ομορφιά. Οι ντόπιοι εκεί τηρούν τις παραδόσεις τους και από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής το μέρος έχει μία διαφορετική αύρα.

Η Σαντορίνη αποκτάει μία διαφορετική ομορφιά το Πάσχα
Η Σαντορίνη αποκτάει μία διαφορετική ομορφιά το Πάσχαpixabay

Η προσοχή στρέφεται στο Εμπορειό, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, και τα «Σήμαντρα», το έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με τους άνδρες του χωριού να ξεκινούν μία πομπή από την πλατεία και από πίσω τους να ακολουθούν κάτοικοι με διάφορα αυτοσχέδια όργανα για να καλέσουν τον κόσμο στη βραδινή ακολουθία του Επιταφίου.

Ο Πύργος Καλλίστης φιλοξενεί έναν από τους πιο γνωστούς Επιταφίους στην Ελλάδα που συνδέεται με το σαντορινιό έθιμο «Ντενεκεδάκια». Μετά τη μεσημεριανή αποκαθήλωση, βγαίνει το Τάνταλο στους δρόμους του χωριού αναγγέλλοντας το γεγονός, ενώ το βράδυ οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και πολλά τενεκεδάκια που τοποθετούνται δεξιά και αριστερά στον δρόμο της πομπής.

Εξίσου συγκινητικό, ωστόσο, είναι και το σκηνικό το βράδυ της Ανάστασης, που αξίζει να βρεθείτε στη Μονή του Προφήτη Ηλία για να απολαύσετε τον φωτισμένο από πυροτεχνήματα ουρανό.

Συνοικία Καμίνια, Ύδρα

Η Ύδρα ή αλλιώς «η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού» φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια της και το Πάσχα οι κάτοικοι που τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνονται ένα με όσους καταφθάνουν στο νησί τους.

Πάσχα στην «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού»
Πάσχα στην «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού»unsplash


Τη Μεγάλη Παρασκευή τελείται η Αποκαθήλωση στις ενοριακές εκκλησίες του νησιού και στη συνέχεια στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ενώ το ίδιο βράδυ, όλοι οι Επιτάφιοι συναντώνται στο γραφικό λιμάνι του νησιού.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα της Ύδρας είναι η περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία Καμίνια, με τη πομπή να καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα και ένα έθιμο που για πρώτη φορά ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Το βράδυ της Ανάστασης, επίσης, οι φωτοβολίδες κάνουν τη νύχτα μέρα στο νησί κι όλος ο κόσμος βιώνει μία μοναδική εμπειρία.

Σκόπελος, το αγαπημένο νησί των Σποράδων

Η Σκόπελος είναι ένα μέρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα που εντυπωσιάζει με τη βλάστησή του αλλά και τις παραδεισένιες παραλίες του. Το Πάσχα σε αυτό το νησί αποτελεί από μόνο του μία ιδιαίτερη εμπειρία καθώς οι όμορφοι κάτοικοι φροντίζουν και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μία ιδιαίτερη μέρα για αυτούς, καθώς σε όλες τις εκκλησίες γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν τα Ευαγγέλια. Οι πιστοί χτυπούν μέσα στην εκκλησία ό,τι ξύλο υπάρχει και ο δυνατός θόρυβος αναπαριστά τον σεισμό, ενώ το βράδυ σειρά έχουν οι καθιερωμένοι Επιτάφιοι.

Σκόπελο
Το ιδιαίτερο Πάσχα στη Σκόπελοpixabay


Ο κόσμος ψάλλει στην πομπή με λαμπάδες στα χέρια, περνώντας από τις άλλες τρεις ενορίες για να καταλήξουν όλοι μαζί στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Τα πολύχρωμα φαναράκια δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, ενώ μετά την περιφορά του Επιταφίου, κλείνουν οι πόρτες στους ναούς και γίνεται η αναπαράσταση της εισόδου του Χριστού στον Άδη. Το Μεγάλο Σάββατο είναι μέρα χαράς σε ολόκληρο το νησί. Όλη την ημέρα, μοιράζονται τα πασχαλινά τσουρέκια και τα παραδοσιακά κουλούρια, ενώ τα μεσάνυχτα ο ουρανός γεμίζει με βεγγαλικά και φωτοβολίδες.

Διαβάστε επίσης

Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας: Τρεις προορισμοί για φυσιολάτρες

Θα έχουμε πάντα τα Γιάννενα: 5 καλοί λόγοι για να επισκεφθείς την πόλη της κυρά Φροσύνης

Γαστρονομικός τουρισμός: Τα 5+1 γευστικά ταξίδια που πρέπει να κάνετε μία φορά στη ζωή σας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ