ΚΟΣΜΟΣ

Οδοφράγματα και ανταλλαγή πυρών στη Βηρυτό

Οδοφράγματα και ανταλλαγή πυρών στη Βηρυτό

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, κατά τη διάρκεια της νύχτας και λόγω της έντασης που επικράτησε μετά την κηδεία του στρατηγού αλ-Χάσαν, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της αστυνομίας κατά τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής.

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στα σύνορα ανάμεσα στη σουνιτική συνοικία Τάρικ αλ-Τζαντίντα και τις νότιες σιιτικές συνοικίες της Βηρυτού. Κάτοικοι έκαναν λόγο για ομάδες οπλισμένων με αυτόματα όπλα και αυτοπροωθούμενες βομβίδες.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο λιβανικός στρατός έχει διακόψει την κυκλοφορία σε πολλές οδικές αρτηρίες στην περιοχή.

Ένοπλοι κουκουλοφόροι, που δηλώνουν υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, έχουν πάρει θέσεις στις σουνιτικές συνοικίες της Βηρυτού, όπου έχουν αποκλείσει δρόμους με οδοφράγματα, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αν και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, καθώς και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, είναι σουνίτες, η πλειοψηφία της σουνιτικής κοινότητας υποστηρίζει τον Σάαντ Χαρίρι και θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση ελέγχεται από το σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Δαμασκού και του Ιράν.

Χθες, ο Σάαντ Χαρίρι απηύθηνε έκκληση «προς όλους τους οπαδούς του να αποσυρθούν από τους δρόμους, διότι θέλουμε να ανατρέψουμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο την κυβέρνηση».