ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μία εβδομάδα οργισμένων διαδηλώσεων

Τουρκία: Μία εβδομάδα οργισμένων διαδηλώσεων

Έκλεισαν ήδη μία εβδομάδα οι οργισμένες διαδηλώσεις στην Τουρκία, οι οποίες μπορεί να ξεκίνησαν από τη διαμαρτυρία ενάντια στην ανέγερση εμπορικού καταστήματος στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, γρήγορα όμως εξέφρασαν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού στην πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να καταστείλει άγρια κάθε κίνηση αντίστασης φάνηκε την προπερασμένη Παρασκευή, όταν η αστυνομία επενέβη στο πάρκο Γκεζί, για να απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν κατασκηνώσει στο χώρο. Στόχος τους ήταν να εμποδίσουν τα συνεργεία του δήμου να ξεριζώσουν τα δέντρα του πάρκου, καθώς τα σχέδια ανάπλασης του Ερντογάν προέβλεπαν την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο σημείο σε συνδυασμό με ένα μνημείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αμέσως ξεκίνησαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη προς υποστήριξη των «καταληψιών» του πάρκου Γκεζί. Όμως γρήγορα οι διαδηλώσεις μαζικοποιήθηκαν, από την Κωνσταντινούπολη απλώθηκαν στην Άγκυρα και σε όλη την Τουρκία και μετατράπηκαν σε αντικυβερνητικές εκδηλώσεις, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ερντογάν.

Η ωμή καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις μεγάλωσε την οργή του τουρκικού λαού. Μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις, δράση ανέλαβαν και παρακρατικές φιλοκυβερνητικές ομάδες χτυπώντας διαδηλωτές. Στους εκατοντάδες τραυματίες ήρθαν να προστεθούν οι θάνατοι τριών διαδηλωτών, δύο στην Κωνσταντινούπολη και ενός στην Αντιόχεια, και ενός αστυνομικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας υπάρχουν 4.000 άνθρωποι υπό κράτηση και 3.400 τραυματίες (τουλάχιστον 40 είναι σοβαρά) ενώ από τα χημικά τυφλώθηκαν 10 άτομα.

Μετά τους πρώτους δύο θανάτους διαδηλωτών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ζητώντας «συγγνώμη» για την υπερβολική βία της αστυνομίας, διαχωρίζοντας ωστόσο τους διαδηλωτές με οικολογικά αιτήματα για το πάρκο Γκεζί, από τους «περιθωριακούς» και τους «ταραχοποιούς».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη, συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση, καθώς από τη μια δεν δέχεται να πάρει πίσω το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου, ενώ έκανε και επίδειξη ισχύος κατά την επιστροφή του από το ταξίδι στη Βόρεια Αφρική. Χιλιάδες υποστηρικτές του τον υποδέχτηκαν στον αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Πέμπτης, φωνάζοντας «να συντρίψουμε την Ταξίμ».

Το θέμα, όμως, που αναδεικνύεται από τις κινητοποιήσεις όλης της προηγούμενης εβδομάδας είναι η δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης και η αμφισβήτηση του «οικονομικού θαύματος» της Τουρκίας. Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας μετά το ΔΝΤ, η πλειοψηφία του τουρκικού λαού ζει μέσα τη φτώχεια και την ανεργία, σε μια περίοδο που οι «κεμαλιστές» της αντιπολίτευσης θέλουν να επιβάλουν τη δικής τους ατζέντα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν με όχημα τη θρησκεία, επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της και να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, υπό τη «σημαία» του λεγόμενου «νεο-οθωμανισμού».

Διαβάστε επίσης:

Νέα συγκέντρωση διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ

Ερντογάν: «Για τα επεισόδια στην Ελλάδα ποιος αντέδρασε;» (VIDEO)