ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επεκτείνεται στην επαρχία το κίνημα αμφισβήτησης

Ουκρανία: Επεκτείνεται στην επαρχία το κίνημα αμφισβήτησης

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, το κίνημα αμφισβήτησης επεκτάθηκε την Παρασκευή σε έξι περιοχές της δυτικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα η κατάσταση τείνει να καταλήξει σε αδιέξοδο μετά τις βίαιες συμπλοκές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, τις οποίες καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι.

Οι διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της ΕΕ έστησαν νέα οδοφράγματα και κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα νέο δημόσιο κτίριο στο κέντρο του Κιέβου, το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, την οποία έχουν καταλάβει εδώ και δύο μήνες οι διαδηλωτές και έχουν στήσει οδοφράγματα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τις συμπλοκές που σημειώνονται στο Κίεβο από την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση νεκροί είναι πέντε διαδηλωτές.

Το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο δημιουργήθηκε το Νοέμβριο μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε η ουκρανική ηγεσία, η οποία αρνήθηκε ξαφνικά να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς την Ρωσία, επεκτάθηκε τώρα και στην επαρχία σε έξι περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας (Λβιβ, Ριβνέ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι, Τσερνίβτσι, Ιβάνο-Φρανκίβσκ) όπου οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτίρια της περιφερειακής διοίκησης.

oukrania-epeisodia-77778dc

Στην Λβιβ, προπύργιο των εθνικιστών, η τοπική πτέρυγα του Κόμματος των Περιοχών, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει το κίνημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τον θάνατο ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο και ότι αυτή θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Στην περιοχή αυτή οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με ρόδες και σακιά με άμμο μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης που κατέλαβαν.

Στην Τσερκάσι, στην κεντρική Ουκρανία, όπου οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο νωρίτερα σήμερα, οι δυνάμεις της τάξης έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το κτίριο αυτό και συνέλαβαν περίπου 50 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές έχουν εξάλλου αποκλείσει αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα σύνορα με την Πολωνία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Κατάληψη του υπουργείου Γεωργίας - Νέα οδοφράγματα

Νέα οδοφράγματα υψώνονται στο Κίεβο εν αναμονή εξελίξεων

Ουκρανία: Ο ρόλος της βίαιης ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας»