ΚΟΣΜΟΣ

DW: Μέτρα κατά της Ρωσίας εξετάζει ο Κάμερον

DW: Μέτρα κατά της Ρωσίας εξετάζει ο Κάμερον

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία κινητοποιεί τη Μ. Βρετανία, που είναι μία εκ των τριών εγγυητριών, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, για τη διασφάλιση των συνόρων της Ουκρανίας βάσει συμφωνίας του 1994, αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ως «τη μεγαλύτερη και πλέον επικίνδυνη κρίση για την Ευρώπη στον 21 αιώνα», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, την Κυριακή, και τις συνομιλίες που είχε με την μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση. «Είναι απολύτως θεμιτό ότι η Ρωσία θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην περιοχή δεν μπορεί, όμως, να το πετύχει με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε ο Γ. Χέιγκ.

«Η απάντηση προς τη Ρωσία θα πρέπει να είναι ηχηρή και συγκεκριμένη»

Σε παρατήρηση ότι ΗΠΑ και Ευρώπη αδυνατούν να δράσουν αποτελεσματικά κατά της Μόσχας, ο Γουίλιαμ Χειγκ απάντησε ότι υπάρχουν τρόποι για να πληγεί η Ρωσία, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, με πρώτο βήμα την απομάκρυνση της από τον Όμιλο των 8, κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον αργά το βράδυ της Κυριακής συμφωνήθηκε ότι η απάντηση προς τη Μόσχα θα πρέπει να είναι ηχηρή και συγκεκριμένη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένου και του πλήρη εμπορικού αποκλεισμού.

ΕΕ

Την κατάσταση καθώς και τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Μόσχας εξετάζει σήμερα στο Λονδίνο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προεδρεύοντος του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, νωρίτερα, συνέστησε στην Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή να απόσχει από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν το Σάββατο στο Σότσι. Ήδη ο επικεφαλής της βρετανικής αποστολής Πρίγκιπας Εδουάρδος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» στους Αγώνες, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι το Σότσι βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία.

Διαβάστε επίσης

Το ΝΑΤΟ με «δεμένα τα χέρια»

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

Όλοι οι G7 εναντίον της Ρωσίας

Pravda: Το «προφητικό» δημοσίευμα για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Η Δύση είναι σε θέση να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία;

Independent για Ρωσία: Mοιραία θα είναι μία λανθασμένη κίνηση

Το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το 1979

Τι είχε πει ο Πατροκοσμάς για την Ρωσία