ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν δεν ξεγελούν κανέναν

Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν δεν ξεγελούν κανέναν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας "δεν ξεγελούν κανέναν" και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των "πληροφοριών" σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους "οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

"Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (. . .) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν", υπογράμμισε.

"Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών", πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι "είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο" με την εκτελεστική εξουσία.

"Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομική βοήθεια που μπορεί να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία, να βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν σύντομα ελεύθερες εκλογές και έτσι να μειωθούν οι εντάσεις", σημείωσε.

"Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα", προειδοποίησε.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα το πρωί συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Κέρι :Η Μόσχα αναζητά πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κριμαία

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

Κρεμλίνο: Οι απόψεις Πούτιν και Σι είναι «κοντινές»

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας

Η Ρωσία θα συμμετέχει στη συνάντηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία!

Ο Λευκός Οίκος «τάζει» παροχές στην Ουκρανία

Λαβρόφ: «Οι απειλές για κυρώσεις δεν θα μεταβάλλουν τη θέση μας