ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το βίντεο της κατάρριψης του συριακού Mig

Τουρκία: Το βίντεο της κατάρριψης του συριακού Mig

Με σκληρή… απάντηση απείλησε όποιον παραβιάσει τουρκικό εναέριο χώρο ο Ταγίπ Ερντογάν , την ίδια ώρα που η Δαμασκός αρνείται ότι το Mig-23 πέταξε πάνω από την Τουρκία, κατηγορώντας την Άγκυρα για πρωτοφανή επιθετικότητα.

«Τα συριακά μαχητικά παραβίασαν τα σύνορά μας, τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έριξαν ένα αεροσκάφος», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός , ανακοινώνοντας την κατάρριψη ενός συριακού Mig-23 από δύο τουρκικά F-16. Παράλληλα, ο Ερντογάν, από το Κοτσαέλι της Τουρκίας όπου βρισκόταν στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου, κατέστησε σαφές: «Η απάντησή μας θα είναι σκληρή αν ο εναέριος χώρος μας παραβιάζεται», ενώ δεν παρέλειψε να συνεχάρη τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τους «ένδοξους» Τούρκους πιλότους και κυρίως τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου.

Η κατάρριψη, μάλιστα, του συριακού αεροσκάφους καταγράφηκε από κάμερα, με το βίντεο να μεταδίδεται από το τουρκικό κανάλι Habertürk TV (μετέδιδε σε απ' ευθείας μετάδοση πρόγραμμα από τα τουρκο-συριακά σύνορα), ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει προκαλεί δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της τουρκική εφημερίδα Hurriyet, βάσει του οποίου τα συντρίμμια του Mig έπεσαν στη συριακή πλευρά των συνόρων!

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (23/03) δύο συριακά Mig-23 προσέγγισαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ενώ έπειτα από τέσσερις προειδοποιήσεις, το ένα από τα δύο αεροσκάφη άλλαξε την πορεία του, με το άλλο να συνεχίζει να κινείται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, εισβάλλοντας ένα χιλιόμετρο εντός της τουρκικής επικράτειας, όπου και τελικά καταρρίφτηκε. Ο πιλότος το εγκατέλειψε και επιβίωσε, ωστόσο η Συρία αρνήθηκε ότι τα μαχητικά της αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και κατηγόρησε την Τουρκία για «κατάφωρη επιθετικότητα».

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Κραυγαλέα η επίθεση της Τουρκίας