ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Συμφωνία με τη Ρωσία για την αύξηση αερίου από τον Blue Stream

Τουρκία:Συμφωνία με τη Ρωσία για την αύξηση αερίου από τον Blue Stream

Η Τουρκία συμφώνησε "κατ' αρχήν" με τη Ρωσία προκειμένου να αυξηθεί από 16 σε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα η ποσότητα του αερίου που διέρχεται από τον αγωγό Blue Stream, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

"Καταλήξαμε σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε ο Τανέρ Γιλντίζ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet, διευκρινίζοντας πως μπορεί να υπογραφεί ένα νέο συμβόλαιο με τη Μόσχα για την αγορά αερίου σε μια "λογική τιμή" με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού έγιναν πριν από μία συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για απόψε με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού γίγαντα στον τομέα του φυσικού αερίου, της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο Γιλντίζ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως η Τουρκία επρόκειτο να ζητήσει μια έκπτωση στην τιμή του αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία και από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Δεν διευκρίνισε σήμερα ποιο μπορεί να είναι το εύρος αυτής της έκπτωσης, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Gazprom.