ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: «Άμεσες» αποφάσεις από Ομπάμα όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράκ

Κέρι: «Άμεσες» αποφάσεις από  Ομπάμα όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράκ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σύντομα τα βήματα που θα λάβουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που προελαύνουν στη χώρα.


«Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναμένω άμεσες αποφάσεις από τον πρόεδρο σχετικά με την πρόκληση» αυτή, σημείωσε ο Κέρι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας την πρόκληση αυτή», πρόσθεσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει χθες ότι εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι ο ιρακινός πρόεδρος Νούρι αλ Μάλικι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βάλει στην άκρη τις διαδογματικές διαφορές στη χώρα του, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες του Ιράκ να «εμφανιστούν ενωμένοι» για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Ο πρωθυπουργός Μάλικι και όλοι οι ιρακινοί ηγέτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν στην άκρη τις διαδογματικές διαφορές», είπε ο Κέρι, την ώρα που οι σουνίτες του Ιράκ καταγγέλλουν ότι είναι περιθωριοποιημένοι από την κυβέρνηση Μάλικι, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.

«Αυτή πρέπει να είναι μια πραγματική προειδοποίηση για όλους του πολιτικούς ηγέτες στο Ιράκ. Έχει έρθει η ώρα οι ιρακινοί ηγέτες να μαζευτούν και να εμφανιστούν ενωμένοι», υπογράμμισε ο Κέρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με έναν «βίαιο εχθρό» που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέρονται και αυτά των εταίρων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Στρατιωτικό υλικό από το Ιράκ μεταφέρουν οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ