ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Χριστιανός καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε το Ισλάμ

Αίγυπτος: Χριστιανός καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε το Ισλάμ

Σε κάθειρξη έξι ετών από αιγυπτιακό δικαστήριο, επειδή προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ στη σελίδα του στο Facebook, καταδικάστηκε ένας χριστιανός, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο χωριό του, στη νότια Αίγυπτο.

Ο 29χρονος χριστιανός καταδικάστηκε από δικαστήριο της επαρχίας Λούξορ σε φυλάκιση τριών ετών για προσβολή του Ισλάμ (σ.σ. το αιγυπτιακό σύνταγμα καταδικάζει κάθε προσβολή σε βάρος και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών) και σε άλλα τρία χρόνια γιατί πυροδότησε τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν, όπως αποκάλυψε ο συνήγορός του, Μοχάμεντ Άχμεντ Αμπντελάαλ.

Ο πελάτης του είχε συλληφθεί στα τέλη Μαΐου, μαζί με άλλους έξι ανθρώπους που πετροβολούσαν το σπίτι του, εξοργισμένοι γιατί ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια εικόνα του προφήτη Μωάμεθ συνοδευόμενη από ένα «προσβλητικό σχόλιο». Σύμφωνα με τον Αμπντελάαλ, ο 29χρονος παραδόθηκε από μόνος του στις αρχές στις 29 Μαΐου, ενώ οι άλλοι έξι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο νεαρός κόπτης άσκησε έφεση στην απόφαση και θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό.

Οι κόπτες, η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα της Μέσης Ανατολής, αποτελούν σχεδόν το 10% των 86 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου, ενώ διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για τις διακρίσεις σε βάρος τους και τις επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών τους. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου, μια χριστιανή δασκάλα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών στο Λούξορ, όταν οι γονείς των μαθητών της την κατηγόρησαν ότι προσέβαλε το Ισλάμ και προσπάθησε να προσηλυτίσει τα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα:

Φλόριντα: Έκανε μπάνιο, έφαγε και κοιμήθηκε. Σε ξένο σπίτι! (photo)

Μάντσεστερ: Βούτηξε από τα 15 μέτρα για να δροσιστεί! (video)