ΚΟΣΜΟΣ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Δεκαέξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στη διάρκεια νέων αεροπορικών επιδρομών στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Συγκεκριμένα, εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων της αλ-Μπουρέιζ, ενώ ακόμα επτά Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι τους χτυπήθηκε στην πόλη Ράφα.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία ενέτειναν τις επιδρομές τους σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν την Τρίτη πυραύλους κατά του σπιτιού του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή θύματα, ενώ ο Χανίγια και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν εντός του σπιτιού όταν αυτό καταστράφηκε από τους πυραύλους.

Παράλληλα ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύκτα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα.

"Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό της περασμένης νύκτας, ο οποίος έπληξε τον ατμολέβητα και στη συνέχεια τις δεξαμενές καυσίμων, οι οποίες ανεφλέγησαν", δήλωσε στο Πρακτορείο ο Φάτι αλ-Σέιχ Χαλίλ.

Από την πλευρά του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ "λυσσασμένο σκύλο" που διαπράττει "γενοκτονία" στη Γάζα και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να "εξοπλίσει" τους Παλαιστίνιους, σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

"Ενας λυσσασμένος σκύλος, ένας άγριος λύκος επιτίθεται κατά αθώων ανθρώπων, αθώων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που διαπράττουν οι ηγέτες του σιωνιστικού καθεστώτος είναι γενοκτονία, μία ιστορική καταστροφή", δήλωσε ο Αλί Χαμενεΐ με την ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού.

"Ο αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε φάτουα για τον αφοπλισμό της (παλαιστινιακής) αντίστασης, ώστε να μην είναι σε θέση να απαντήσουν στα εγκλήματα αυτά. Εμείς λέμε το αντίθετο: ολόκληρος ο κόσμος, και ιδιαιτέρως ο ισλαμικός κόσμος, οφείλει να εξοπλίσει όσο μπορεί τον λαό των Παλαιστινίων", είπε.

Το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ, υποστηρίζει τις ισλαμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, εναντίον των οποίων το Ισραήλ δηλώνει ότι ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων των 1.100 Παλαιστινίων, στην μεγάλη πλειοψηφία τους αμάχων, αλλά και περισσότερων των 50 ισραηλινών στρατιωτών.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Τεχεράνη έχει χορηγήσει στους Παλαιστίνιους την τεχνολογία για την κατασκευή των πυραύλων που εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους.

Σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι "οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση στην παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη" περνά από "τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας".

Σύμφωνα με τον αγιατολάχ Χαμενεΐ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την αποστρατιωτικοποίηση ώστε το Ισραήλ να μπορεί θα επιτίθεται "στην Παλαιστίνη και τη Γάζα...οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς αυτές να έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν".

"Ενας λαός περικυκλωμένος σε μία μικρή έκταση, με κλειστά σύνορα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αυτός ο πληθυσμός αντιμετωπίζει έναν ένοπλο εχθρό , όπως είναι το σιωνιστικό καθεστώς...αυτός ο λαός αντιστέκεται χωρίς να υποκύπτει. Είναι ένα μάθημα για όλους μας", είπε.

Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση με αποφασιστικότητα»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί είναι προετοιμασμένοι για μια «παρατεταμένη εκστρατεία» στη Γάζα, ενώ επεσήμανε ότι για να δοθεί οποιαδήποτε λύση στην κρίση απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από ισλαμιστές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι μεταξύ των οποίων και 200 παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες από τις επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας

Γάζα: Βομβάρδισαν τον μοναδικό ηλεκτρικό σταθμό

Ιράν: Χαμενεΐ - «Λυσσασμένος σκύλος το Ισραήλ»