ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκε ο αριθμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών

Αυξήθηκε ο αριθμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών

Σε περίπου 3000 έχει ανέλθει ο αριθμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μάλιστα, θεώρησε «πιθανόν» αυτή η αύξηση να οφείλεται στην επέλαση του μετώπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και στη διακήρυξη ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές που έχει καταλάβει.

«Η ροή δεν έχει διακοπεί και είναι πιθανόν η διακήρυξη του χαλιφάτου να έχει κάποιο αντίκτυπο», επισήμανε ο Κερσόβ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι τους υπολογίζουμε γύρω στους 3.000», προσέθεσε.

Οι μαχητές αυτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, όμως «ένας μικρός αριθμός» προέρχεται επίσης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιπλέον από την Αυστρία.
Το 20 με 30% αυτών των Ευρωπαίων υπηκόων ή πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, εξέφρασε την εκτίμηση.

Ορισμένοι εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή, άλλοι υποφέρουν από μετατραυματικό άγχος, ενώ ένα μέρος τους που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί συνιστά απειλή.

Σύμφωνα με τον Κερσόβ «η πρόκληση για κάθε Κράτος μέλος είναι να αξιολογήσει καθέναν εξ αυτών, να αξιολογήσει το βαθμό επικινδυνότητάς τους και να απαντήσει μια τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Σοκαριστικό τροχαίο με σοβαρά τραυματίες (vid)

Πρωτοφανής σύλληψη αρχιεπίσκοπου για παιδεραστία μέσα στο Βατικανό

ΗΠΑ: Μόνο η αρχή τα πλήγματα στη Συρία

Η Κίνα προμηθεύει με όργανα βασανιστηρίων Αφρική και Ασία

Νέο Δελχί: Η φρικιαστική στιγμή που η τίγρη κατασπάραξε νεαρό (pics+vid)

Ειρηνικός: Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση το κράτος Κιριμπάτι (pics+vid)