ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις πράξεις του Ισλαμικού Κράτους

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις πράξεις του Ισλαμικού Κράτους

Σε καταδίκη των πράξεων του Ισλαμικού Κράτους, ήτοι των απαγωγών, της κράτησης αιχμαλώτων και τις δολοφονίες που διαπράττει, προχώρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή, την οποία υποστήριζαν κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, υιοθετήθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 10 αποχές.

Η απόφαση καταδικάζει «έντονα τις πρακτικές όπως οι απαγωγές, η κράτηση αιχμαλώτων, οι μυστικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες στις οποίες επιδίδονται ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις, όπως αυτή που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, και υπογραμμίζει ότι αυτές οι ενέργειες ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Συμβούλιο καταδίκασε επίσης τις ωμότητες και τις βιαιότητες που διαπράττουν όλες οι πλευρές στη Συρία και ζήτησε «από τις συριακές αρχές, την οργάνωση που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και όλες τις άλλες οργανώσεις να σταματήσουν τις αυθαίρετες κρατήσεις πολιτών, σύρων και μη σύρων, και να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους πολίτες».

Η Συρία καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «επιλεκτική και όχι αντικειμενική».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει επίσης με μεγάλη ανησυχία ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, «οι συριακές Αρχές χρησιμοποίησαν επανειλημμένα χλώριο, ένα παράνομο όπλο».

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή των δικαιωμάτων των ανθρώπων.