ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ποια θα ήταν η συνέχεια αν ο Ερντογάν έδιωχνε τους 10 πρέσβεις;

Ποια θα ήταν η συνέχεια αν ο Ερντογάν έδιωχνε τους 10 πρέσβεις;

Τι σημαίνει persona non grata και ποιες οι συνέπειες.

«Η κήρυξη persona non grata είναι ένα βήμα πριν ξεκινήσει ένας πόλεμος», δήλωσε στην Τουρκία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΑΚP και ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος, Γιασάρ Γιακίς.

Με άλλα λόγια, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Διότι η Τουρκία θα ήταν ένα βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, και τη Δανία!

Σύμφωνα μάλιστα με την αρχή της αμοιβαιότητας στη διπλωματία, οι χώρες αυτές θα έπρεπε να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο και να διώξουν τους πρέσβεις της Τουρκίας που υπηρετούν στις χώρες τους.

Πριν από 8 χρόνια, όταν οι σχέσεις Άγκυρας - Καΐρου περνούσαν κρίση, κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο και η Τουρκία αντέδρασε κατά τον ίδιο τρόπο στέλνοντας πίσω τον Νοέμβριο του 2013 τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Άγκυρα.

Ακόμη και σήμερα ο Ερντογάν πληρώνει την τολμηρή αυτή διπλωματικά κίνηση, αφού δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο, Αλ Σίσι.

Το 2017 κατά τη διάρκεια της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας αυτή τη φορά, ο Ολλανδός πρέσβης έφτασε ένα βήμα πριν κηρυχθεί επισήμως persona non grata. Ωστόσο του ζητήθηκε να φύγει από τη χώρα.

Το βέβαιο είναι ότι μια πρώτη συνέπεια της κίνησης αυτή από τον Ερντογάν θα ήταν στην τουρκική οικονομία, η οποία ήδη κλυδωνίζεται και έχει υποστεί ιστορική ήττα έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες

Μια άλλη συνέπεια θα ήταν η ραγδαία επιδείνωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με ότι αυτό θα σήμαινε για τις διαθέσεις του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διότι ποιος θα συγκρατούσε τον Τούρκο πρόεδρο όταν θα είχε ήδη κόψει γέφυρες με τη Δύση;

Ευτυχώς για τη Δύση και πολύ περισσότερο για εμάς που τους έχουμε γείτονες, ο Ερντογάν έσπευσε να χαιρετίσει τη δήλωση των πρέσβεων ότι σέβονται το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης του ΟΗΕ για τις διπλωματικές σχέσεις, που λέει ότι τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους και να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους που τους φιλοξενεί.

Ένα μικρό βήμα πίσω από τους πρέσβεις, ένα μεγάλο βήμα πίσω για τον Ερντογάν που αποφάσισε να μην τους διώξει. Και η ανθρωπότητα σώθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Μέγαρα: Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί σε επεισόδια με Ρομά – Δέχθηκαν σκάγια και πέτρες

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά