ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Βουλγαρία εκλογές
Βουλγαρία: Το βέτο προς τα Σκόπια και οι παρασκηνιακές πιέσεις των Αμερικανών
AP PHOTO

Βουλγαρία: Το βέτο προς τα Σκόπια και οι παρασκηνιακές πιέσεις των Αμερικανών

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παρακολούθησαν με πολύ μεγάλη προσοχή τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία οι οποίες ολοκληρώθηκαν χτες, Κυριακή με την επανεκλογή Ρούμεν Ράντεφ στην προεδρία.

Και από σήμερα, ένας νέος κύκλος πιέσεων αναμένεται να ξεκινήσει προς τη Σόφια, από τον διεθνή παράγοντα με ορόσημο την 14η Δεκεμβρίου.

Τότε είναι η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου και εκεί τα Σκόπια ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι εταίροι θα τους δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Βουλγαρία έθεσε βέτο, λέγοντας ότι υπάρχουν ανοιχτές ιστορικές, γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Οι Αμερικανοί θέλουν να δοθεί η ημερομηνία που θα διευκολύνει και τον Ζόραν Ζάεφ να κλείσει την πολιτική του διαδρομή λέγοντας στους συμπολίτες του ότι «χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψα σας έβαλα και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Τα χρονικά όρια στενεύουν

Ο διεθνής παράγοντας έχει στη διάθεση του λιγότερο από μήνα για να πείσει τη Σόφια -έναντι ασφαλώς κάποιων πολιτικών ανταλλαγμάτων- να άρει το βήμα πριν αναλάβει την πρόεδρία της ΕΕ η Γαλλία την 1η Ιανουαρίου.

Διότι η γαλλική κοινή γνώμη είναι κατά της διεύρυνσης και σε καμία περίπτωση ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα ήθελε να χειριστεί και αυτό το θέμα εν όψει και των προεδρικών εκλογών στη χώρα του.

Το να άρει το βέτο η Βουλγαρία φαίνεται απίθανο εκτός αν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, ο αμερικανοσπουδαγμένος και μοντέρνος Κίριλ Πέτκοφ, σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τότε και πείσει τους συμπολίτες του για την αναγκαιότητα άρσης του βέτο.

Όσο για εμάς, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η μετά Ζάεφ εποχή θα είναι φιλοευρωπαϊκή. Όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Κορμιά πετούσαν δεξιά-αριστερά» - 28 οι τραυματίες από το αυτοκίνητο που έπεσε σε παρέλαση

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει

«Ότι έγινε, έγινε συναινετικά»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό