ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα ανοικτά μέτωπα του Ερντογάν το 2022

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
UN Photo/Cia Pak

Τι θέλει να πετύχει ο Ταγίπ Ερντογάν εντός του 2022. Ποια ανοιχτά μέτωπα θέλει να κλείσει. Γράφει η Αλεξία Τασούλη.

Η συμφωνία που έκλεισε ο Ταγίπ Ερντογάν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν μόνο η αρχή της διπλωματικής προσπάθειας που κάνει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που είχε το προηγούμενο διάστημα.

Πίσω από την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Ερντογάν στον διάδοχο των ΗΑΕ, στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, είναι η δραματική μεταστροφή της διπλωματίας και των Εμιράτων: από τον φθινόπωρο του 2021, όταν διακηρύχθηκε για πρώτη φορά «η επιστροφή στις μπίζνες», οι ανατροπές ήταν αρκετές, μιας και τα ΗΑΕ έχουν αποφασίσει ότι με την εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις, όπως αυτή με την Τουρκία, δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφτεί το Ντουμπάι τον Φεβρουάριο, αλλά και το Ριάντ καθώς η Σαουδική Αραβία είναι άλλη μια χώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του.

Η τρίτη χώρα που η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει το μέτωπο είναι η Αρμενία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ιδιαίτερα εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Άγκυρα και το Ερεβάν δεν αποκατέστησαν ποτέ διπλωματικές σχέσεις και τα μεταξύ τους σύνορα είναι κλειστά από τα χρόνια του 1990. Λίγο πριν την εκπνοή του 2021 η Άγκυρα αποφάσισε να διορίσει έναν τέτοιο απεσταλμένο ενώ προσεχώς θα αρχίσουν πτήσεις τσάρτερ που θα συνδέουν το Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, με την Κωνσταντινούπολη.

Ερχόμαστε στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας ζητούν τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας καθώς η χώρα τους βιώνει τη χειρότερη κρίση μετά τον εμφύλιο.

Άνοιγμα, όμως, κάνει και στην Αίγυπτο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι μια συμφωνία οριοθέτησης με το Κάιρο θα έχει κι εκείνο ως κερδισμένο, αφού θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, η αναβολή των εκλογών δίνει το περιθώριο στην Άγκυρα να διαβουλευθεί και με αξιωματούχους που στο παρελθόν δεν ήταν κοντά. Όπως με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Τελικά, η μόνη χώρα που δεν προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της είναι η Ελλάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.