ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το τριπλό μήνυμα από το Βερολίνο και το «χτύπημα» του Τούρκου πρέσβη

Το τριπλό μήνυμα από το Βερολίνο και το «χτύπημα» του Τούρκου πρέσβη
TWITTER

Το τριπλό μήνυμα στήριξης  από το Βερολίνο στα ελληνοτουρκικά αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για την κυβέρνηση. Αρχικά ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της  γερμανικής κυβέρνησης που καταδίκασε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που είχε δηλώσει ότι «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

Η άφιξη του καγκελάριου Ολαφ Σόλτς στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε και επίσημα χτες με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα ότι η δύσκολη σχέση με τη Γερμανία αποτελεί παρελθόν.

Επίσης είχαμε και την πολύ θετική συνάντηση χθες του Νίκου Δένδια με την υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμπογκ στο Βερολίνο όπου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή.

Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει για την εγκυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου υποστηρίζοντας ότι τόσο το μνημόνιο όσο και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν περιέχει κανένα κείμενο που να που να επηρεάζει τα συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας στη Μεσόγειο. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος Πρέσβης στην Λιβύη, Kennan Yilmaz, στο κανάλι «Libya Al-Ahrar» δήλωσε ότι εάν η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εκπροσωπεί τη Λιβύη σε περιφερειακά και διεθνή φόρα και συνεδριάσεις, τότε δεν υπάρχει ερωτηματικό για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, ούτε έχει τεθεί κάτι τέτοιο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει διαφορετική απόφαση και ως εκ τούτου το μνημόνιο κατανόησης που συνήψαμε με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν περιέχει πολιτικές διατάξεις, αλλά μάλλον περιλαμβάνει διατάξεις προς όφελος των δύο λαών και βασίζεται στην αρχή αμοιβαίου οφέλους». Και προειδοποίησε μάλιστα ότι όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μνημόνιο συναντίληψης ως πολιτικό εργαλείο, ειδικά οι Λίβυοι όταν δουν πόσο συμβάλλει αυτό το μνημόνιο στο συμφέρον της Λιβύης, θα παραμείνουν εκτός τέτοιων συζητήσεων.

«Δεν περιλαμβάνεται καμία διάταξη που να απαιτεί τη συναίνεση οποιασδήποτε τρίτης χώρας για την υπογραφή του μνημονίου, ακόμη και πολλοί περιφερειακοί παράγοντες που δεν τους άρεσε το γεγονός της υπογραφής και επικρίνουν το μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε, υπέγραψαν πολλά παρόμοια μνημόνια συναντίληψης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Δεν ρωτήσαμε για το περιεχόμενο αυτών των μνημονίων που υπέγραψαν με την παρούσα κυβέρνηση και σεβόμαστε την κυριαρχία της Λιβύης».

Η Αθήνα διαμηνύει δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα. Όμως η Τουρκία έχει μια φοβική μια αντίληψη ότι αυτή πρέπει να κυριαρχήσει σε όλα. Και ότι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν την αφορούν. Άλλωστε, για αυτό και δεν έχει κυρώσει την UNCLOS. «Έστω και αν η Τουρκία δεν συμφωνεί με την UNCLOS, η UNCLOS είναι το Διεθνές Δίκαιο. Δηλαδή ισχύει είτε ως συμφωνία, είτε ως εθιμικό δίκαιο. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει. Η Τουρκία δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες διανομής, κατανομής, δημιουργίας ζωνών», ήταν το μήνυμα του υπουργού εξωτερικών» διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα