ΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ - ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Αποστολή Newsbomb.gr στην Άγκυρα: Τα «κρύφα βέλη» στη φαρέτρα του Γεραπετρίτη

Αποστολή Newsbomb.gr στην Άγκυρα: Τα «κρύφα βέλη» στη φαρέτρα του Γεραπετρίτη

Τι έχει στις αποσκευές του ο Γ. Γεραπετρίτης - Τι θα συζητήσουν σήμερα Γεραπετρίτης-Φιντάν στην Αγκυρα. Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Αποστολή στην Άγκυρα: Αλεξία Τασούλη

Την κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία στη Σύνοδο Κορυφής, έχει ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό όπλο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Άγκυρα και σήμερα το πρωι στις 10:00 θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις συνεχείς συσκέψεις που έγιναν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προέκυψε ότι το μείζον είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum με όρους πολιτικού ρεαλισμού. Η προοπτική προσφυγής στη Χάγη είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης , όμως όπως εξηγούσαν στο newsbomb.gr διπλωματικές πηγές λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της επίσημης αποστολής, απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε εκεί, απέχουμε ακόμη από τη συμφωνία για τη σύνταξη του συνυποσχετικού.

Το βασικό πρόβλημα είναι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου και αυτά του μικρού συμπλέγματος του Καστελόριζου στερούνται του δικαιώματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς λόγω εγγύτητας βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Τα επιχειρήματα αυτά, όπως εξηγούσαν, δεν ευσταθούν, καθώς η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει οτι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ κατ’αντιστοιχία προς τα ηπειρωτικά εδάφη ενός κράτους.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει σε βάθος ανταλλαγή των θέσεων, άλλωστε είναι η πρώτη του επίσημη διμερή συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών.

Ενα θέμα που ενδεχομένως να θέσει η τουρκική πλευρά πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι αυτό της πρότασης για την περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ειναι κάτι που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή όμως του ψευδοκράτους, κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ευφυώς ζητήσει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ενωσης στο Κυπριακό και το επανέλαβε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ περισσότερο που τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι αυτή τη διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

Το Κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης ωστόσο εαν το θέσει ο Χακάν Φιντάν, να επαναλάβει δηλαδή την θέση περι ισότιμων δύο κρατών, ο κ. Γεραπετρίτης θα απαντήσει ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται όμως να θέσει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου καθώς η ακύρωσή του αποτελεί επι της ουσίας προυπόθεση για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Εκτος συζήτησης είναι ασφαλώς θέματα κυριαρχίας και ο υπουργός Eξωτερικών θα τονίσει ότι η κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να διασπαστεί και άρα δεν τίθεται στην ατζέντα. Αρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα ή με την κυριότητα των νησιών, με την αποστρατιωτικοποίηση, η οποία τίθεται ως ζήτημα, δεν μπορούν να τεθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή σε συζήτηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης ως άριστος γνώστης νομικών θεμάτων όπως τονίζει σε συνομιλητές του, «όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι μπορεί να έχουν κάποιες αποκλίσεις από τις βασικές διαπραγματευτικές θέσεις, οι οποίες όμως αποκλίσεις υπό καμία εκδοχή δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας και δεν μπορούν να αφορούν θέματα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σχετικές ειδήσεις