ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: «Παρασκηνιακές πρωτοβουλίες του Βερολίνου», αναφέρουν Γερμανοί αναλυτές

Ελληνοτουρκικά: «Παρασκηνιακές πρωτοβουλίες του Βερολίνου», αναφέρουν Γερμανοί αναλυτές
AP.

Μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.

Η Αθήνα έχει στρέψει την προσοχή της, στην αυριανή (05/09) συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, η οποία θα λάβει χώρα στην Άγκυρα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αλλά και τις διμερείς επαφές στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN. Στο παρελθόν, το Βερολίνο είχε επιχειρήσει κρίσιμες παρεμβάσεις τόσο στο προσκήνιο, όσο και το παρασκήνιο.

Το Βερολίνο θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, ενώ, από την καγκελαρία αναφέρθηκε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν πολλές επαφές με τις δύο πλευρές, οι οποίες πρόκειται να συνεχισθούν. Αυτές οι επαφές στηρίζονται από την Ουάσινγκτον, ενώ, ως πρώτος στόχος παρουσιάζεται η ύφεση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, να εκκινήσουν κάποιες συνομιλίες και κάποια στιγμή, αυτές να καταλήξουν στη Χάγη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πρόοδος στο Κυπριακό θεωρούνται «διαβατήριο» για την «αναθέρμανση» του κλίματος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Σχετικές ειδήσεις