ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Τσίπρας στο debate των Βρυξελλών

Ευρωεκλογές 2014: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Τσίπρας στο debate των Βρυξελλών

-Πρώτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 86% θετικές γνώμες

-«Κύριε Γιούνκερ, τι συνέβη στις Κάννες;»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το κεντρικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας». Έτσι αυτοσυστήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο debate.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειχνε άνετος, είχε καθαρό λόγο, περίεγραψε με σαφήνεια τις θέσεις του κόμματος του και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και απέδειξε πως είχε προετοιμαστεί πολύ καλά για την ευρωπαϊκή τηλεμαχία.

Η οικονομία, η κρίση χρέους και η λαίλαπα της ανεργίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση και έδωσαν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τέθηκαν όμως και άλλα ζητήματα, ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η στάση της Ε.Ε. στην κρίση της Ουκρανίας, κάτι που αξιοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να στηλιτεύσει την προθυμία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ανεχθούν ή και να χαιρετήσουν την παρουσία νεοναζί σε κυβερνητικά αξιώματα.

Παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο και τις καθαρά επικοινωνιακές προδιαγραφές του debate, η υπεροχή του αριστερού λόγου ήταν εμφανέστατη και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα, καταλυτικά, κάτι που έγινε εμφανές και από τις αντιδράσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά social media.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ερωτήματα, κυρίως προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ των Ευρωλαϊκών και Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών, τα οποία δεν απαντήθηκαν, ενώ αντιπαρατέθηκε και με τον Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων.

1

Η επίθεση στον Γιουνκέρ

«Καρφιά» και αιχμηρή κριτική κατά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το παρασκήνιο των Καννών.

Ειδικότερα, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το ευρωκοινοβούλιο χάνει διαρκώς αρμοδιότητες» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής έγινε ένα όργανο το οποίο αποφασίζει στο τέλος τις επιθυμίες της κυρίας Μέρκελ.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο, απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Γιουνκέρ, σχετικά με τη σύνοδο των Καννών και στο ρόλο του για τη λήψη των αποφάσεων, όταν και όπως είπε «αποφασίστηκε η ανατροπή δύο δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία».

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς , ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι με τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Αμφισβήτησε τη βούληση των κυρίαρχων ευρωπαίκών δυνάμεων για την επίλυση του οξύτατου αυτού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 1 τρισ. ευρώ για τη διάσωση χρεοκοπημένων Τραπεζών και μόνο 6 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Τόνισε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη "με μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, ένα new deal, που θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη «με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία». Επανέλαβε ότι για να βγει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη από την κρίση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και η αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι είναι η λιτότητα που κάνει την Ευρώπη αποκρουστική στους πολίτες, που ευθύνεται για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.

Για το θέμα της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου και ότι οφείλει να μην αποδεχθεί την άνοδο των Νεοναζί, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί στίγμα για το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται την αυτοδιάθεση των λαών και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη.

Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το οποίο μαστίζεται η Ευρώπη δεν είναι το οικονομικό αλλά το έλλειμμα δημοκρατίας.

Πρώτος ο Τσίπρας με 86% θετικές γνώμες

O Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις, κάτι που φαίνεται και από τις σχετικές απαντήσεις στο twitter. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά στις θετικές γνώμες, καθώς συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 86%!

Ακολουθούν με απόσταση, ο Σουλτς με 63% θετικές γνώμες και 37% αρνητικές και ο Γιούνκερ με 61% θετικές και 39% αρνητικές.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «H Eυρώπη διανέμει πόνο φτώχεια και εξαθλίωση» (photos)

Debate – Τσίπρας: Χρήματα για την ανεργία και όχι για τις τράπεζες!

Debate – Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!

Debate – Τσίπρας: Υπέρ διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία

Debate – Τσίπρας: Δίκαιη κατανομή των μεταναστών μεταξύ κρατών

Debate – Τσίπρας: Επίθεση σε Γιούνκερ για τα γεγονότα των Καννών