ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι δύο συνθήκες για αυτοδυναμία και οι πικρές αλήθειες περί συνεργασιών

Εκλογές 2023: Οι δύο συνθήκες για αυτοδυναμία και οι πικρές αλήθειες περί συνεργασιών

Πριν τις εκλογές λέγονται πολλά – Μετά τις εκλογές οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις σημερινές στρατηγικές τους, αφού θα έχει μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.

Οι τρεις μεγάλοι παίκτες του πολιτικού φάσματος, έχουν περίπου ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, οι οποίες είναι βεβαίως διαφορετικές και η καθεμιά έχει τον δικό της βαθμό δυσκολίας.

Η ΝΔ επιμένει στην στρατηγική της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν πληγωμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να είναι πρώτο κόμμα την 2η Κυριακή (κάτι που δεν προκύπτει από καμία έρευνα κοινής γνώμης) και να συγκυβερνήσει με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη αν και εδώ εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες ότι δεν πρόκειται να βγουν τα κουκιά… Το ΠΑΣΟΚ τέλος έχει το πιο θολό αφήγημα και επιμένει για συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) με πρωθυπουργό που θα υποδείξει μετά τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης…

Μετά τη συνέντευξη Ανδρουλάκη και την άρνησή του να δεχτεί ως Πρωθυπουργό συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθίσταται νοητό ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην χώρα: Ή να είναι αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή να εγκαταλείψουν την πρωθυπουργία είτε ο Μητσοτάκης, είτε ο Τσίπρας και η χώρα να ακολουθήσει τις υποδείξεις Ανδρουλάκη. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο δρόμος της αυτοδυναμίας της ΝΔ προφανώς δεν είναι περίπατος όμως το νέο «θεώρημα Ανδρουλάκη» εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι βοηθάει τη ΝΔ και τους πολίτες να καταλάβουν πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα να οδηγηθούμε σε ανορθόδοξες καταστάσεις και ίσως σε 3η κάλπη. Στηρίζουν τη λογική τους ότι ο κόσμος θα αποφασίσει με όρους κυβερνησιμότητας τι θα ψηφίσει και σίγουρα με όρους οικονομίας, γεγονός που βοηθάει την κυβερνώσα παράταξη. Με σκληρά διλήμματα και την πολιτική σταθερότητα να είναι όρος για την συνέχεια της ελληνικής οικονομίας.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση – με βάση τα όσα υποστηρίζει η Πειραιώς - φαίνεται ότι θα κριθεί κυρίως από τέσσερις παράγοντες στους οποίους ποντάρει η ΝΔ:

  • Η γενική εικόνα της χώρας τόσο σε ότι αφορά την οικονομία, όσο και σε ότι αφορά τα εθνικά μας ζητήματα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο.
  • Οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής είναι πολύ σοβαρές.
  • Το blame game της ακυβερνησίας το έχει ήδη πάρει επάνω του ο Ανδρουλάκης με τις προτάσεις πολιτικού ανορθολογισμού τις οποίες καταθέτει.

Και τέταρτον το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση» πάει περίπατο και για την πρώτη και για την δεύτερη Κυριακή.

Αυτά ισχυρίζονται από το γαλάζιο στρατόπεδο, όμως η επιστήμη των μαθηματικών επί της αυτοδυναμίας επιβάλει και κάποιες άλλες αναγκαίες και ικανές συνθήκες:

* Να μην κατέβει υποψήφιο το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη και να ανέβει το εκτός Βουλής ποσοστό.

*Να μην εισέλθει στην Βουλή το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην Ελλάδα ψηφίζουμε πρωθυπουργούς, όχι ενδιάμεσους

Ο άλλος δρόμος των συνεργασιών είναι εξίσου δύσκολος για πολλούς και διαφόρους λόγους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης συνεργασιών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής αντίληψης και αισθητηρίου. Πώς θα πείσει ο κ. Ανδρουλάκης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι πρωθυπουργός, όταν στην Ελλάδα οι πολίτες ψηφίζουν πρωθυπουργό. Δεν ψηφίζουν «ενδιάμεσους» οι οποίοι θα υποδεικνύουν πρωθυπουργούς μετά την λαϊκή ετυμηγορία; Το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ελπίδα προσώρας αφού τα δύο πρώτα κόμματα το θεωρούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και προσθέτουν ότι αν ήταν να συνεργαστούν δεν θα είχαν κανέναν λόγο να πάρουν στο σχήμα και τον Ανδρουλάκη.