ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κατάρριψη της μυθολογίας του φόβου που «καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής».

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου, αφού χαρακτηρίζουν «μυθεύματα» τα περί Grexit, τονίζουν ότι ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ενώ για μία ακόμη ημέρα κάνουν αναφορά σε τοποθετήσεις και δημοσιεύματα υπέρ της «προ των πυλών» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται:

«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει την μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής.

Ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. Δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο.

Παράλληλα, η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετών και 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit.

Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν».

Υ.Γ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα απ’ όλα ότι εκτελεί χρέη υπηρεσιακού εκπροσώπου. Εκτός από το χάος, και η ασχετοσύνη δεν παλεύεται».

Δηλώσεις αξιωματούχων και πολιτικών παραγόντων της ΕΕ:

Τζιάνι Πιτέλα, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο (σε συνέντευξη στην EurActiv): «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό μέρος της ΕΕ και της ευρωζώνης». «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο Grexit (…) Η Συνθήκη είναι σαφής: η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».

Φίλιπ Λάμπερτς (Συμπρόεδρος Ευρωομάδας των Πρασίνων σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη): «Μετά από πέντε χρόνια μιας οδυνηρής και μονομερούς πολιτικής, η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια στροφή από τη λιτότητα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι επείγον να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου το ελληνικό δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο».

Irish Times - Εurobserver: «Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Irish Times, να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

Μαρσέλ Φράτσερ (άρθρο στο Spiegel): «Μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους».

Handelsblatt (άρθρο-απάντηση στην επιστολή Τσίπρα που δημοσίευσε χθες η ίδια εφημερίδα): «Δεν φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους. Οι οικονομολόγοι θεωρούν μερικές απαιτήσεις δικαιολογημένες».

Moody’s: «Μια πιθανή έξοδος χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για το ευρώ: θα δείξει ότι η νομισματική ένωση μπορεί είναι διασπάσιμη και όχι μη αναστρέψιμη». «... το ενδεχόμενο ενός Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και έναν νέο κύκλο ύφεσης στην Ευρωζώνη».

Κρίστιαν Κοϊσνίγκ (καθηγητής Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Γκάλεν και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Υψηλών Μελετών): Θεωρεί αναπόφευκτο ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με αναβολή της χρεοκοπίας».

Jens Nordvig (Director της Nomura Securities, αρθρογραφώντας στο Fortune): «A SYRIZA victory could mark the beginning of a new era in European politics».

Νόρμπερτ Μπάρτλε (εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα κρατικού προϋπολογισμού): «... οι πιστώτριες χώρες θα ξεκινήσουν συνομιλίες με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Unicredit: «Εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει μια αριστερή κυβέρνηση, ικανή να συνομιλήσει με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, η θέση της χώρας μέσα στο ευρώ θα καταστεί αυτόματα ασφαλής».