ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τρομοκρατική επίθεση: Στο μικροσκόπιο άλλοι 8 Πακιστανοί -«Σπάει τη σιωπή του» φίλος του 29χρονου

Τρομοκρατική επίθεση: Στο μικροσκόπιο άλλοι 8 Πακιστανοί -«Σπάει τη σιωπή του» φίλος του 29χρονου

Μάρτυρας «κλειδί» σκιαγραφεί το προφίλ του 29χρονου Πακιστανού τρομοκράτη.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το τρομοκρατικό δίκτυο που είχε συσταθεί στην Ελλάδα και είχε στόχο αιματηρό χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο. Πέρα από τους δύο Πακιστανούς συλληφθέντες, οι Αρχές έχουν εστιάσει και σε ακόμα 8 άτομα που ίσως προσεγγίστηκαν από το δίκτυο για να «στρατολογηθούν».

Μάρτυρας «κλειδί» είναι ένας άνδρας που γνώριζε τον 29χρονο Πακιστανό και φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις μαζί του. Ο άνδρας αυτός, που πλέον μένει μόνιμα στην Ιταλία, «έσπασε τη σιωπή» του και μίλησε για όσα γνωρίζει για τον ένα εκ των δύο τρομοκρατών.

Όπως είπε, γνωρίζονται από το 2017, όταν πέρασαν μαζί από την Τουρκία στην Ελλάδα. Έμειναν μαζί, μάλιστα, και σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πόλη της Δράμας. Έχουν, επίσης, και φωτογραφίες μαζί στο Facebook.

Ο ίδιος τόνισε ότι όσο καιρό τον ήξερε δεν του έδειξε ποτέ σημάδια πώς ετοιμάζει κάτι, ή ότι έχει εξτρεμιστικές τάσεις. Φέρεται να υποστήριζε ότι ο λόγος που ήρθε στην Ελλάδα ήταν βιοποριστικός, ενώ τα χρήματα που έβγαζε τα έστελνε πίσω στην οικογένειά του.

Ο φίλος του τρομοκράτη σημείωσε, επίσης, ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα εργαζόταν συνήθως ως λαντζιέρης σε εστιατόρια, αλλά και ως εργάτης γης στην ύπαιθρο. Τον περιέγραψε ως ένα ήσυχο και κλειστό παιδί. Δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι τρομοκράτης. «Δεν πρόσεξα κάτι περίεργο, για να γίνει τρομοκράτης», ανέφερε.

Το τρομοκρατικό δίκτυο και το σχέδιο για μακελειό

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική και τη Μοσάντ, οι δύο Πακιστανοί ήταν μέλη της ειδικής ομάδας «Κουντς», το «μακρύ χέρι» του Ιράν.

Το σχέδιό τους ήταν να πετύχουν ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στην καρδιά της Αθήνας. Μάλιστα, λίγο πριν τη σύλληψή τους, βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της εκτέλεσης του δολοφονικού τους σχεδίου.

Οι διάλογοι που αντάλλασσαν μεταξύ τους αλλά και με τον εγκέφαλο του δικτύου, ο οποίος μένει στο Ιράν και τους καθοδηγούσε, είναι ανατριχιαστικοί και αποκαλυπτικοί.

Σε έναν από τους διαλόγους των τρομοκρατών φαίνεται ο καθοδηγητής τους να αναφέρει: «Δύο-τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία».

Ο 27χρονος φέρεται να απαντά: «Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω σε χώρο σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα».

Απαντά ο καθοδηγητής: «Να γίνει δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο. Το καταλαβαίνεις;» και απαντά 27χρονος «θα γίνει. Σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο».

Ο καθοδηγητής απαντάει ξανά: «Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει, να φαίνεται καθαρά στο βίντεο».

Οι Πακιστανοί είχαν ολοκληρώσει την κατόπτευση του χώρου και ετοιμάζονταν να στρατολογήσουν κι άλλους τζιχαντιστές. Μάλιστα, θα πληρώνονταν 16.000 ευρώ για κάθε θύμα.

Εκτός από την επίθεση στο εστιατόριο, είχαν βάλει στο στόχαστρό τους και άτομα τα οποία σχεδίαζαν να δολοφονήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρομοκρατικό χτύπημα θα λάμβανε χώρα μεταξύ της 5ης και 13ης Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα.

Τι λένε Ισραηλινοί που μένουν στην Ελλάδα

Σοκαρισμένη είναι η κοινότητα των Ισραηλινών στην Ελλάδα μετά την εξάρθρωση του τρομοκρατικού κυκλώματος. Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία.

«Είμαι πολύ σοκαρισμένος, γιατί αισθάνομαι ασφαλής εδώ και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ένιωθα αυτό το συναίσθημα εδώ. Αυτά συμβαίνουν μερικές φορές στην καθημερινότητα. Αισθανόμαστε ασφάλεια, αλλά μια στο τόσο έχουμε επιθέσεις τρομοκρατών από ισλαμιστές που θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για όλους αλλά κάποιες φορές δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά», σημειώνουν Ισραηλινοί που ζουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε και συνεχάρη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του θέματος.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις