ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Βαριά καμπάνα» σε τελωνειακό για εικονικές εξαγωγές

«Βαριά καμπάνα» σε τελωνειακό για εικονικές εξαγωγές

Ποινή κάθειρξης 9 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος τελωνειακού υπαλλήλου για την υπόθεση των εικονικών εξαγωγών λαθραίων προϊόντων μέσω του τελωνείου Ευζώνων, η οποία ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τη Δικαιοσύνη.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών είχαν τεθεί 93 φορτία που φέρονται ότι περιείχαν κινεζικά προϊόντα και εξήχθησαν, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο 2007, εικονικά μέσω του παραπάνω τελωνείου στα Σκόπια. Φορτηγά -σύμφωνα με τη δικογραφία- παραλάμβαναν εμπορεύματα τράνζιτ με παραστατικά έγγραφα από το Β΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και στα έγγραφα ή ηλεκτρονικά αρχεία εμφανίζονταν να βγαίνουν από τα ελληνικά σύνορα και να εισάγονται στη γειτονική χώρα. Στην πραγματικότητα όμως δεν έφταναν στον προορισμό τους και εμπορεύματα που υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς, διοχετεύονταν στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον καταδικασθέντα τελωνειακό υπάλληλο (υπηρετούσε στο γραφείο εξόδου αυτοκινήτων) ενόψει της επαναληπτικής δίκης στο Εφετείο. Εκτός από τον υπάλληλο, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο έναν Βούλγαρο υπήκοο, στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο αλλοδαπός δικάστηκε ερήμην και γι' αυτό η ποινή αφορούσε μόνο τις πλημμεληματικές πράξεις. Για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζει θα δικαστεί όταν και εφόσον συλληφθεί.

Εξάλλου, για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν ο τότε διευθυντής του τελωνείου, ένας ακόμη τελωνειακός που ήταν προϊστάμενος βάρδιας, όπως επίσης ένας εκτελωνιστής (ο τελευταίος λόγω αμφιβολιών). Αθώος κρίθηκε, εξάλλου, κι ένας Βούλγαρος, που δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Σχετικές ειδήσεις