Μεταρρυθμιστική τομή το νέο νομοσχέδιο

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τσιάρας στο Newsbomb.gr: Η γονική μέριμνα θα ασκείται και από τους δυο γονείς

Τσιάρας στο Newsbomb.gr: Η γονική μέριμνα θα ασκείται και από τους δυο γονείς

Είναι η πρώτη φορά που στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια περιγράφεται πως μετά από το διαζύγιο η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς, ενώ μέχρι σήμερα η άσκηση γονικής μέριμνας αποφασιζόταν από το δικαστή, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε δημοσιογράφους του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως ο όρος γονική μέριμνα είναι υπέρτερος της επιμέλειας και βάσει αυτού βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα και ορίζεται ξεκάθαρα η από κοινού γονική μέριμνα.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως είναι παιδοκεντρικό και πως η μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου πλαισίου ήταν απαραίτητη, καθώς το οικογενειακό δίκαιο, ισχύει στη χώρα μας ως προς το βασικό του πυρήνα από το 1983.

Όπως είπε, μία από τις βασικές τομές του νομοσχεδίου είναι πως για πρώτη φορά οι δύο γονείς θα ασκούν από κοινού, χωρίς διάκριση, την επιμέλεια των παιδιών. Επίσης θεσπίζεται η εναλλακτική μέθοδο της διαμεσολάβησης, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο γονέων, κάτι που ήδη ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Εν τω μεταξύ στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τη συνεπιμέλεια που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό «να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» - Ξεπέρασαν ήδη τις 1.500 οι νέες μολύνσεις