ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το Νοέμβριο η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το Νοέμβριο η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
INTIME

Η απόφαση η οποία θα εκδοθεί περίπου μέσα στο Νοέμβριο, θα είναι πιλοτική και αφορά 60.000 περίπου υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει».

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η υπόθεση σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων και της κατάργησης των τριών δώρων των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα.

Η υπόθεση είχε αρχικά εισαχθεί σε τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια θέτοντας τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα. Η απόφαση η οποία θα εκδοθεί περίπου μέσα στο Νοέμβριο, θα είναι πιλοτική και αφορά 60.000 περίπου ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων - δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές ) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι: Ιωάννα Παλιοσπύρου - «Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο δειλή είναι»

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η εικόνα της Ιωάννας! Καρέ – καρέ η άφιξη στο Δικαστήριο

Κορονοϊός - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γιατρός στο Δρομοκαΐτειο μοίραζε πιστοποιητικά νόσησης