ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Α. Ξανθός: «Η Τουλουπάκη δεν είχε σκοπό να οφελήσει τον Κουρουμπλή»

Α. Ξανθός: «Η Τουλουπάκη δεν είχε σκοπό να οφελήσει τον Κουρουμπλή»
INTIME

Α. Ξανθός: «Η ανατιμολόγηση και η νέα διαμόρφωση του επιπέδου τιμών δεν επηρεάζει το ύψος του ούτε τα κέρδη των φαρμακευτικών»

Την κατάθεση του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, στο εδώλιο του οποίου βρίσκονται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ολοκλήρωσε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατηγορούμενη Ελένη Τουλουπάκη να είχε σκοπό να ωφελήσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.


Μάρτυρας: Ούτε ο Κουρουμπλής θα ήθελε να ωφελήσει κάποιον από τις φαρμακευτικές. Δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει.

Πρόεδρος: Είχε σκοπό η Τουλουπάκη να βλάψει ή να ωφελήσει κάποιον με την ενέργεια της;

Μάρτυρας: Όχι. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη και δόλος. Όλη αυτή η συζήτηση προθέσεων δεν έχει κανένα νόημα.

«Στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρίες» υπογράμμισε ο κ.Ξανθός και συμπλήρωσε, ότι εάν γινόταν η ανατιμολόγηση, «επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη».

Πρόεδρος: Οι φαρμακευτικές ωφελήθηκαν;

Μάρτυρας: Δεν ωφελήθηκαν επειδή υπήρχε η επιβάρυνση τους. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκ ευρώ.

Πρόεδρος: Άρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;Μάρτυρας : Προφανώς.


Συν. Υπεράσπισης Τουλουπακη: Έχουμε και μία ανώνυμη καταγγελία που στέλνετε από την κυρία Ράικου στη Βουλή και αναφέρεται σε στα ίδια περιστατικά. Πως γίνεται να κατατίθεται στη Βουλή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρεται στην ανώνυμη καταγγελία και αγνοεί τις δύο επώνυμες; Τι οδήγησε την Εισαγγελία Διαφθοράς να στείλει αυτήν την ανώνυμη καταγγελία και όχι τις επώνυμες;

Μάρτυρας: Δεν είχαμε γνώση των αναφορών που είχαν γίνει στην Εισαγγελία. Ούτε της ανώνυμης επιστολής. Κρίθηκε από τους βουλευτές, ότι αυτές οι καταγγελίες ήταν αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Εκεί έκλεισε το θέμα. Και καλώς έκλεισε κατά την άποψη μου.

Συν. Υπεράσπισης: Εσείς κάνατε μία ανατιμολόγηση τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτή βασιζόταν στην προηγούμενη; Και απορρόφησε και την τελευταία μείωση;

Μάρτυρας: Είναι περίπλοκο. Οι τιμές έχουν ως βάση τις τιμές της Ευρώπης. Αν κάποια φάρμακα στην Ευρώπη είχαν υποστεί μικρή μεταβολή αυτό ενσωματώθηκε στην ανατιμολόγηση του 2015.

Πρόεδρος: Αν επερχόταν μείωση των τιμών, δε θα μειωνόταν και η δημόσια δαπάνη;

Μάρτυρας: Όχι. Η ανατιμολόγηση και η νέα διαμόρφωση του επιπέδου τιμών, όταν έχεις κλειστό προϋπολογισμό δεν επηρεάζει το ύψος του.

Πρόεδρος: Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών;

Μάρτυρας: Πως να τα επηρεάσει; Όχι.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: «Καμία ζημιά δεν υπέστη το Δημόσιο» λέει ο Ξανθός

Ειδικό Δικαστήριο: Επεισόδιο μεταξύ δικηγόρων κατηγορουμένων - Κατέθεσαν Λοβερδος, Χριστοφιλοπούλου

Ειδικό δικαστήριο: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη