ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Λιποθύμησε ο Μπασιάς - Τι κατέθεσε ο Βερύκιος

Ειδικό Δικαστήριο: Λιποθύμησε ο Μπασιάς - Τι κατέθεσε ο Βερύκιος
INTIME NEWS

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στο Ειδικό Δικαστήριο - Τι κατέθεσε ο Γιώργος Μπασιάς και ο Δήμος Βερύκιος

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η κατάθεση του μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Μπασιά, στενού συνεργάτη του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ο μάρτυρας ένιωσε αδιαθεσία και σχεδόν λιποθύμησε. Αν και κλήθηκε ασθενοφόρο, έπειτα από μισή ώρα ο μάρτυρας είχε συνέλθει, αλλά το ασθενοφόρο δεν έφτασε ποτέ με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τους οικείους του.

Ο κ. Μπασιάς, το 2016 ήταν υψηλόβαθμο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα. Όπως είπε, δεν γνώριζε για την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές ΤΟΞΟΤΗΣ-CCC, αλλά στις 30 Αυγούστου ο Χρήστος Καλογρίτσας τον φώναξε και του έδωσε εντολή να επικοινωνήσει με την CCC να τους δώσει ό,τι παραστατικά χρειάζονται για το λογιστήριό τους.

«Μου έδωσε την εντολή χωρίς άλλη διευκρίνιση. Την επόμενη ημέρα έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία της CCC και ζήτησαν μια προσφορά. Ήταν ένα έργο 500 εκατομμυρίων και ήθελαν προσφορά για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Μου έδωσαν ένα μονοσέλιδο. Τους είπα "μόνο μια σελίδα;" Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Είχε έντεκα τομείς εργασιών. Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου να αφορά το έργο. Κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύνατον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως την ύπαρξη προγενέστερης προσφοράς την έμαθε από τις εφημερίδες. «Με την CCC είχα ασχοληθεί ξανά τον Αύγουστο για μια προσφορά για ένα υπόστεγο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και είχαμε δώσει προσφορά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ήταν η μόνη πραγματική προσφορά που είχα κάνει εγώ με την CCC» είπε στο δικαστήριο.

Ερωτήσεις δέχθηκε από την εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή σχετικά με το εάν γνωρίζει οτιδήποτε για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και το ρόλο του Νίκου Παππά σε αυτόν. «Τον Νίκο Παππά τον έχω δει αρκετές φορές στα γραφεία μας, κυκλοφορούσε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν. Ξέρω για τις επαφές και για την προσπάθεια να πάρει μέρος στις τηλεοπτικές άδειες. Ξέρω ότι συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Δηλαδή τι εννοείτε «συνεργασία»;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ.Καλογρίτσα.

Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;

Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω. Μπορώ να έχω προσωπική κρίση και άποψη.

Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.

Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κατάθεση Βερύκιου

Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα πήρε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίμαχη συνάντηση Καλογρίτσα - Κοντομηνά.

«Ο Καλογρίτσας είχε την άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο ΑΛΦΑ. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν "ψόφιος" επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι» είπε ο κ. Βερύκιος.

Απαντώντας στο εάν ο Δημήτρης Κοντομηνάς ζήτησε από τον Νίκο Παππά κάποια λύση επειδή έμεινε εκτός διαγωνισμού, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε: «Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει με τον Παππά μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστώ, ξέρω ότι είχε ζητήσει ο Παππάς την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση. Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους».

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίστηκε η δίκη του Νίκου Παππά και του Καλογρίτσα

Ειδικό δικαστήριο: Η κατάθεση Νικολάου για εικονική σύμβαση