«Πόρτα» απο ΣτΕ στους ειδικούς φρουρούς για το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας

Newsbomb

Να μην λάβουν οι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή υπηρεσία κατά τη διετία 2000 έως 2002, το οποίο λαμβάνει όλο το αστυνομικό προσωπικό, αποφάσισε το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με σειρά αποφάσεων τους (1748/2015, κ.λπ.) αναίρεσε αντίστοιχες αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων με τις οποίες είχαν επιδικαστεί στους ειδικούς φρουρούς διαφορές αποδοχών για τη διετία 2000-2002 λόγω της μη χορήγησης του επίμαχου επιδόματος, οι οποίες ανέρχονταν από 1.300 έως 2.238 ευρώ.

Πάντως από το το 2002 και μετά, με νομοθετική πρόβλεψη, το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν και οι ειδικοί φρουροί, κατά συνέπεια η απόφαση αφορά μόνο τα αναδρομικά τους για τη διετία.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τελούν υπό διαφορετικό υπηρεσιακό καθεστώς και ιδίως χωρίς δυνατότητα εξελίξεως στην ιεραρχία σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, ασκούν δε καθήκοντα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι ειδικότερα και μερικότερα σε σχέση με την γενική αστυνομική αρμοδιότητα η οποία έχει ανατεθεί στο αστυνομικό προσωπικό...

Επομένως, πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού της ΕΛΑΣ, οι οποίες μπορεί να τύχουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από τον νομοθέτη, καθόσον αφορά ειδικότερα την χορήγηση του ενδίκου επιδόματος, χωρίς τούτο να συνεπάγεται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved