ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Βάζουν στο αρχείο τις καταγγελίες για «φούσκωμα» του ελλείμματος

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Βάζουν στο αρχείο τις καταγγελίες για «φούσκωμα» του ελλείμματος

Να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο, προτείνει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Λιόγας.

Πλήθος ερωτηματικών εγείρει η πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών να θέσει στο αρχείο την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό από την έρευνα που διενεργήθηκε, δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις για τον επικεφαλής της αρχής Ανδρέα Γεωργίου και για άλλα δυο στελέχη της και ως εκ τούτου η σχετική δικογραφία θα πρέπει να αρχειοθετηθεί. Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης με το Συμβούλιο Εφετών να έχει πλέον τον τελευταίο λόγο.

Οι άνθρωποι που φρόντισαν να «φουσκώσουν» το έλλειμμα του 2009, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εξόντωσαν χιλιάδες Έλληνες, απαλλάσσονται...

Την πρώτη φορά τόσο η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη σε βάρος της οποίας μάλιστα είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότειναν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης αλλά το Συμβούλιο Εφετών διέταξε να συνεχιστεί η έρευνα παραγγέλλοντας τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων. Ειδικότερα, το Δικαστικό Συμβούλιο, με το υπ΄αριθμ. 1212/2014 βούλευμα ζητούσε:

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας
2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή
3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής

Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει "μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου".

Στην καταγγελία τους τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπιστώσαμε ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη. Επίσης λείπουν "οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ' εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009".»

Ροή Ειδήσεων