Δικαστές και δικηγόροι: Με το νέο μνημόνιο απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις

Δικαστές και δικηγόροι: Με το νέο μνημόνιο απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις

Τα νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο, ήταν το επίκεντρο των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας Εργατικού Δικαίου που διοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η ημερίδα είχε ως θέμα τα «επίκαιρα θέματα ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου στις εργατικές διαφορές».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Ακαδημίας 7) καθηγητές των Νομικών Σχολών, έμπειροι δικηγόροι-εργατολόγοι και δικαστές, ανέπτυξαν τα δεινά που δέχεται το Εργατικό Δίκαιο από τα μνημόνια και όχι μόνο.

Σχολιάστηκαν οι νέοι τρόποι απασχόλησης που ανατρέπουν τους έως τώρα κανόνες του Εργατικού Δικαίου και καθιερώνουν ευέλικτες μορφές εργασίας οι οποίες είναι επισφαλείς και λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων.

Ειδική αρνητική αναφορά έγινε στην αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο 4ο μνημόνιο. Όπως ελέχθη, το 4ο μνημόνιο ουσιαστικά απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και επαναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, στο καθεστώς της ανταπεργίας.

Ακόμα, αναπτύχθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και «η σταδιακή κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι καθηγητές Νομικών Σχολών Δημήτρης Ταρυλός Τζανετάτος, Άρις Καζάκος και Γεώργιος Λεβέντης, οι δικαστές Μαρία Χασιρτζόγλου και Βασίλειος Φαιτάς και οι δικηγόροι Κωνσταντίνος Ρίζος και Δημήτριος Βασιλείου.

Των εργασιών της ημερίδας προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ Νικόλαος Σαλάτας και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θωμάς Καμενόπουλος, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής.