ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάσχα: Έτσι θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» - Τι θα γίνει με τον Επιτάφιο και το Άγιο Φως

Εκκλησίες
IN TIME

Απομακρύνεται σταδιακά το θολό τοπίο για το Πάσχα, καθώς οι φόβοι φαίνεται να επιβεβαιώνονται και η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποδεικνύεται εύθραυστη στην πράξη.

Οι δείκτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας έχουν σημάνει «συναγερμό» για ακόμη μια φορά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για «Πάσχα στο χωριό».

Εν τω μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, σε συμμόρφωση και με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορονοϊού.

Όλα συμβάλλουν λοιπόν σε ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μητροπολίτης Αθηναγόρας: Περιφορά του Επιταφίου χωρίς να ακολουθούν πιστοί

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μίλησε για τις Ακολουθίες του Πάσχα, την περιφορά του Επιταφίου, το Άγιο Φως και τη Θεία Μετάληψη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον κάθε ναό, χωρίς να ακολουθούν πιστοί. Εξήγησε δε ότι στον προαύλιο χώρο θα υπάρχει επιτήρηση, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας πιστός ανά δύο μέτρα. Τόνισε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται οι χώροι γύρω από την αυλή του κάθε ναού. Ο επιτάφιος θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρου του ναού, προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός του.

Για την Ανάσταση επανέλαβε ότι θα γίνει στις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, χωρίς να αναμένεται κάποιο πρόβλημα με το Άγιο Φως, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα συνήθως στις 18.00 με 19.00. Όπως εξήγησε χθες στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 22:30.

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε οι πιστοί δεν χρειάζεται να έχουν κάνει self test αφού θα φορούν μάσκα. «Self test θα κάνουν οι ιερείς και ψάλτες καθώς δεν θα φορούν μάσκα και θα έρθουν σε επαφή με τόσο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Θεία Κοινωνία είπε ότι δεν υπάρχει πιστός που να θέλει αλλαγή του τρόπου Θείας Μετάληψης λόγω κορονοϊού, ενώ για την Εκκλησία της Κρήτης και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τόνισε ότι είναι μια ημιαυτόνομη εκκλησία που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει τις δικές της αποφάσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και αυστηρό πλαίσιο θα τηρηθεί και φέτος το Πάσχα όσον αφορά την αφή και μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην χώρα μας, δεδομένων των μέτρων προστασίας για την πανδημία κορονοϊού που εφαρμόζονται στο Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δεν θα καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία αφής από τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αλλά το Άγιο Φως θα παραληφθεί από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του ελληνικού προξενείου και θα μεταφερθεί οδικώς από τα Ιεροσόλυμα στο Τελ Αβίβ και στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, όπου θα βρίσκεται το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου