ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πρωτόγνωρη ακολουθία του Νυμφίου τη Μεγάλη Δευτέρα – Self test και αποστάσεις στις εκκλησίες

Πρωτόγνωρη ακολουθία του Νυμφίου τη Μεγάλη Δευτέρα – Self test και αποστάσεις στις εκκλησίες
InTime

Εκκλησίες: Πώς πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς τη Μεγάλη Δευτέρα - Η ακολουθία του Νυμφίου με τα νέα μέτρα.

Με την τήρηση των νέων μέτρων κλήθηκαν να εναρμονιστούν οι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα, στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα self test, οι διπλές μάσκες, οι αποστάσεις και γενικώς όλα τα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού έπρεπε να τηρηθούν σε όλους τους Ιερούς Ναούς, με τους ιερείς και τους πιστούς να δείχνουν μια τάση προς την εφαρμογή τους.

Στις περισσότερες εκκλησίες βρέθηκαν αρκετοί πιστοί, κι όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν εντός των ναών περιορίστηκαν στο να μείνουν στον περίβολο και να ακούσουν από εκεί την ακολουθία του Νυμφίου. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.

Σήμερα το βράδυ στις εκκλησίες, ψάλθηκε ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Τον νυμφώνα σου βλέπω).

Δείτε φωτογραφίες από εκκλησίες τη Μεγάλη Δευτέρα

Πώς λειτουργούν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ενέκρινε τοι εκκλησίες να είναι ανοιχτές τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00.

Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημά του εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Αυτά είναι τα SMS που ήδη πήγαν στους 30άρηδες για να κλείσουν ραντεβού