Άγιος Ιωάννης Ρώσσος: Δέος και συγκίνηση – Επέστρεψε στο σκήνωμα το δεξί άφθαρτο χέρι (vid)

Στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του δεξιού άφθαρτου χεριού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, την παραμονή της μνήμης του
Άγιος Ιωάννης Ρώσσος: Δέος και συγκίνηση – Επέστρεψε στο σκήνωμα το δεξί άφθαρτο χέρι (vid)
ekklisiaonline
2'

Σε κλίμα δέους και βαθιάς συγκίνησης επέστρεψε το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου. Το κόμισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Καρυστίας Σεραφείμ και ο Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του δεξιού άφθαρτου χεριού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, την παραμονή της μνήμης του (Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 7μ.μ.).

Όπως είναι γνωστό, το χέρι έλειπε μέχρι σήμερα, από το επίσης άφθαρτο και χαριτόβρυτο ιερό λείψανο και έχει αντικατασταθεί από επίχρυσο ομοίωμα δεξιάς χειρός, ενώ τμήμα του ιδίου δεξιού βραχίονος έχει δωριθεί στην αγιορείτικη Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος από τους κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, όταν το ιερό λείψανο ευρισκόταν ακόμη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα Μικρασιατικά χώματα.

Το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του Οσίου, όπως μεταδίδει το vimaorhtodoxias.gr, διεφύλαξαν μετά πολλής ευλαβείας και αγάπης δύο αυτάδελφοι απόγονοι Καππαδοκικής προσφυγικής οικογενείας και το προσφέρουν εις το Ιερό Προσκύνημα, με προτροπή του Αιδεσιμολογιωτάτου Πνευματικού πατρός τους.

Σύμφωνα με το ekklisiaonline, θα ακολουθήσει το διήμερο πρόγραμμα της πανηγύρεως του Αγίου (Κυριακή 26/5/2024 Εσπερινός και Δευτέρα 27/5/2024 Θεία Λειτουργία και Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου) σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Η διαδρομή στον χρόνο του ιερού σκηνώματος του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή. Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, για τη συνδρομή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.

Πηγή: ekklisiaonline

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.

Πηγή: ekklisiaonline

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή