ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σέρβος Πατριάρχης: Αν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, θα επιλέξουμε την Ρωσία

Σέρβος Πατριάρχης: Αν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, θα επιλέξουμε την Ρωσία

O Σέρβος Ορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι, αν τα συμφέροντα της Σερβίας συγκρουστούν με εκείνα της «Ευρώπης και της Αμερικής», η Ρωσία «θα ίναι η πρώτη επιλογή», αναφέρει σερβικό ΜΜΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι όταν υπάρξει «κάποιο δίλημμα» λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων , τότε η Ρωσία θα έχει την απόλυτη προτεραιότητα .

«Οι σχέσεις μας με την Ρωσία και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αδελφικές, του ιδίου αίματος, της ίδιας πίστης των ανθρώπων. Οι σχέσεις μας ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο κατά το παρελθόν, εκτός από την περίοδο πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που υπήρξε μια τραγωδία τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Σέρβους, αλλά και για όλα τα σλαβικά έθνη », είπε ο Σέρβος προκαθήμενος .

Εκτός από αυτό το χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος , η Σερβία «είχε πάντα πολύ στενές και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Ρώσους ορθοδόξους πολίτες».

« Στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν εκπρόσωποι της σερβικής Εκκλησία σπούδασαν σε ρωσικά εκκλησιαστικά ιδρύματα με βοήθεια από τη Ρωσία. Για να μην αναφέρουμε ότι ο Τσάρος Νικολάι Ρομανόφ έδωσε λύση σε μια τραγική στιγμή όπως ήταν η έξοδο του σερβικού στρατού από τη χώρα ( 1ος παγκόμιος πόλεμος), όταν οι δυτικοί μας σύμμαχοι ήταν σε δίλημμα αν πρέπει να το κάνουν δεκτό ή όχι », τόνισε ο Πατριάρχης.

«Η Ρωσία παρενέβη αποφασιστικά κάτι πολύ σημαντικό , επιτρέποντας την επιβίωση του σερβικού στρατού και έθνους», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Σέρβος Πατριάρχης κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η οποία δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα που εορτάζονται και στις δύο χώρες, στις 7 Ιανουαρίου, λέγοντας:

«Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους όσους τις επιθυμούν πάρα πολύ, με την Ευρώπη, την Αμερική, και την Ρωσία πάνω απ “όλα, αλλά αν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ή ακόμη εγερθούν ερωτήματα, δεν υπάρχει δίλημμα για εμάς, (δεν) «ναι »ή« όχι », η Ρωσία έρχεται πρώτη», κατέληξε ο ίδιος.

πηγη pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις