ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Ρόδο η παρουσίαση της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

Στη Ρόδο η παρουσίαση της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

H επίσημη παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προγραμματίζεται στην Ρόδο για τον Μάρτιο του 2017.

Η σχετική δέσμευση δόθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου του Γ’ στην Ρόδο, τον περασμένο Ιούλιο μαζί με την καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου, που έχει αναλάβει το έργο επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ.

Όπως δήλωσε σε τοπική εφημερίδα η κα Μοροπούλου:

«Με την ολοκλήρωση του έργου, πρώτα θα γίνει η ανακοίνωση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ρόδο και μετά στα Ιεροσόλυμα. Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και ακριβείς ημερομηνίες. Το ποιοι θα προσκληθούν θα εξαρτηθεί από συνεννόηση η οποία θα προηγηθεί ανάμεσα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στον Δήμο Ρόδου και στις τοπικές αρχές».

Το έργο της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αναμένεται να τελειώσει στις αρχές Μαρτίου του 2017.

Όπως δήλωσε η κα Μοροπούλου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ’ κατά την συνάντησή του με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, είχε απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο μια αντιπροσωπεία από την Ρόδο μετά την παρουσίαση του έργου, για να παραστούν στα επίσημα εγκαίνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ρόδο θα έρθουν πολύ υψηλοί προσκεκλημένοι τόσο από την πολιτική ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από την Ιεραρχία.

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατά την επίσκεψή του στην Ρόδο:

«Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένας τόπος ιερός και από τις αρχές του 4ου αιώνα τελείται νυχθημερόν και αδιάκοπα η θεία λειτουργία. Κι εσείς (οι Ροδίτες) έχετε αποκτήσει πλέον προνόμια και δικαιώματα λόγω της παρουσίας της κας Μοροπούλου η οποία εκτελεί το έργο.
Ο Πανάγιος Τάφος είναι η ζώσα ελπίδα της Αναστάσεως. Εμείς ως Ορθόδοξοι έχουμε το θεμέλιο της Πίστεώς μας, την Ανάσταση, που είναι το Α και το Ω. Η σημασία της Γεννήσεως και Ενσαρκώσεως του Χριστού, γίνεται κατανοητή διά της Αναστάσεως –όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος. Γι αυτό και η Εκκλησία μας, χαρακτηρίζεται Εκκλησία της Αναστάσεως. Και εφόσον ο Πανάγιος Τάφος παραμένει ζωντανός, δεν πρέπει εμείς να χάνουμε την ελπίδα μας. Παραμένει το Σύμβολο το ορατό, το απτό, το οποίο αναγγέλλει στα πέρατα του κόσμου την Ελπίδα της Αναστάσεως. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το καταφύγιό του είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι πηγές της Χριστιανικής μας Πίστεως. Η Ιερουσαλήμ θεωρείται η πνευματική πρωτεύουσα όλου του κόσμου και αναγνωρίζεται ως Αγία και Ιερά για όλες τις θρησκείες και για όλο τον κόσμο. Όποιος έρχεται ως επισκέπτης, φεύγει ως προσκυνητής...»

Σε εξέλιξη οι εργασίες στον Πανάγιο Τάφο

Σε ερώτηση πώς εξελίσσονται οι εργασίες στον Πανάγιο Τάφο, η κα Μοροπούλου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στην κρίσιμη φάση, όπου έχουμε ανατάξει τις κολόνες, έχουμε κάνει επισκευές της αυθεντικής τοιχοποιίας, έχει γίνει η αποκατάσταση των κονιαμάτων – αρμών, τώρα ετοιμάζουμε όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να εφαρμοστούν τα ενέματα προς το τέλος Οκτωβρίου. Εντωμεταξύ έχουν γίνει καθαρισμοί, συντηρούνται οι τοιχογραφίες (φρέσκο) που υπάρχουν μέσα στον θάλαμο του Παναγίου Τάφου, τα ανάγλυφα στο παρεκκλήσι των αγγέλων, κ.λπ. Υπάρχει μια πολύ καλή πρόοδος».

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η εξέλιξη των εργασιών που αφορούν
α) το άνοιγμα του βράχου του Αγίου Τάφου για την προστασία του με τα κατάλληλα υλικά
β) το άνοιγμα θυρίδας ώστε να είναι εφικτή η θέαση μέρους του εσωτερικού του Τάφου
γ) την επιδιόρθωση του υπογείου αποχετευτικού συστήματος χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στον Άγιο Τάφο και στο Κουβούκλιο.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικές ειδήσεις