ΕΚΚΛΗΣΙΑ

25η Μαρτίου: Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Αμερικής για Ευαγγελισμό και Ανεξαρτησία Ελλάδος

25η Μαρτίου: Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Αμερικής για Ευαγγελισμό και Ανεξαρτησία Ελλάδος

Το σωστικό μήνυμα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναλύει ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος σε εγκύκλιό του την οποία απέστειλε στην ιεραρχία, στους ιερείς, στον κλήρο και τον λαό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παράλληλα, αναφέρεται στην επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδος το 1821 και υπογραμμίζει το αγαθό της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρισης του ελληνικού λαού.

Στην εγκύκλιό του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ανάμεσα στα άλλα πως «καθώς εορτάζουμε την ευλογημένη και αγία Εορτή του Ευαγγελισμού, ακούμε τα λόγια του Αρχαγγέλου τα οποία προμηνύουν την καλή είδηση του ερχομού του Υιού για τη σωτηρία μας. Ακούμε την απάντηση της Παρθένου Μαρίας η οποία υμνεί τον Θεό και παραδίδει τον εαυτόν της στο θέλημά Του. Ακούμε την ομολογία της πίστεώς της στον Θεό καθώς διακηρύσσει, ‘Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον, και ηγαλλίασεν το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης Αυτού... Οτι εποίησεν μοι μεγάλα ο δυνατός, και άγιον το όνομα Αυτού’ (Λουκά 1:47-49).

Ακούγοντας τα λόγια αυτά διά στόματος του Αρχαγγέλου και της Θεοτόκου, ακούμε την φωνή του Χριστού. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές, το μήνυμα του Αρχαγγέλου απεκάλυψε το σχέδιο του Θεού τόσο για τη δική μας σωτηρία όσο και τη σωτηρία της κτίσεώς Του. Στην απόκρισή της, η αμώμητος και αγία Παρθένος, πλήρης Αγίου Πνεύματος και συνεπαρμένη από την εκ Θεού επιλογή της, απεκάλυψε τη δύναμη της πίστεως και της χάριτος. Διά του γεγονότος του Ευαγγελισμού και διά της φωνής Εκείνου ο Οποίος μας δίδει ζωή, ελπίδα και χάρη, κατανοούμε τον τρόπο διά του οποίου είμεθα σε θέση να διαδώσουμε τη φωνή του Χριστού στον κόσμο μας σήμερα».

Για την ανεξαρτησία της Ελλάδος αναφέρει ότι «η δύναμη της χάριτος του Θεού συνδέεται επίσης με τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας. Εμψυχωμένοι από την πίστη των στον Θεό, εμπνευσμένοι από την ελπίδα για ελευθερία, και προς τιμήν των πολλών οι οποίοι υπέφεραν σε καθεστώς καταπιέσεως επί αιώνες, οι πρόγονοί μας αναζήτησαν την χάρη και την δύναμη να διεκδικήσουν την ελευθερία, ξεκινώντας τον αγώνα τους για ανεξαρτησία την Ημέρα του Ευαγγελισμού το 1821.

Αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι λαχταρούσαν να έλθει η ημέρα να μπορούν να ζουν ελεύθεροι, να λατρεύουν τον Θεό ανοικτά και να αυτοδιαχειρίζονται τις κοινότητές των ως ελληνικό έθνος. Ενώ πολλοί είχαν δείξει υπομονή με την δύναμη της χάριτος του Θεού, είχε έλθει πλέον η ώρα, το 1821, να υψώσουν τη φωνή των προς αναζήτηση της ελευθερίας. Τιμούμε τη μνήμη των πατέρων και μητέρων μας και ευχαριστούμε τον Θεό για την εγκαρτέρηση, πίστη και θυσία των».

Σχετικές ειδήσεις