ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Παρασκήνιο από τη συγκινητική συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη - Γέροντα Εφραίμ στο Φανάρι (pics)

Παρασκήνιο από τη συγκινητική συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη - Γέροντα Εφραίμ στο Φανάρι (pics)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου στο Φανάρι αμέσως μετά την πανηγυρική αθώωσή του από το τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Γέροντα Εφραίμ, τον Βατοπεδινό

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Οι στιγμές ήταν συγκινητικές, αφού ο Παναγιώτατος, ως πραγματικός πατέρας άνοιξε την αγκαλιά του για τον Γέροντα Εφραίμ και τη συνοδεία του, τον ιερομόναχο Ευδόκιμο και τον μοναχό Αρσένιο, έπειτα από την εννιάχρονη ταλαιπωρία τους από την υπόθεση που δίχασε την Ελλάδα και ταλαιπώρησε αθώους πολίτες και μοναχούς.

Την Κυριακή (26/03/2017) το πρωί οι Βατοπεδινοί Πατέρες έφτασαν στο Φανάρι και εκκλησιάστηκαν με τον Παναγιώτατο στη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο.

Αμέσως μετά, έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο γραφείο του, όπου έμειναν για αρκετή ώρα, συζητώντας τα της δικαστικής υποθέσεως, η οποία είχε αίσιο τέλος, ενώ ο Γέροντας Εφραίμ ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις λεπτομέρειες που αφορούσαν τη δίκη και την αθωωτική απόφαση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού δέχθηκε αγιορείτικα δώρα από τους Βατοπεδινούς Πατέρες, παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά κι ένα εγκόλπιο από τα χέρια του Γέροντα Εφραίμ, το οποίο είχε χαραγμένη και την ημερομηνία της αθωώσεώς του, γεγονός που εξέπληξε τον Παναγιώτατο και τον χαροποίησε ιδιαιτέρως.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μάλιστα, προσκάλεσε τους Πατέρες στον κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά Μεσοχωρίου στην Πόλη, όπου ο ίδιος χοροστάτησε ενώ πλήθος πιστών παραβρέθηκε στον εσπερινό, για να πάρει την ευχή του Παναγιώτατου.

Το ίδιο απόγευμα, μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Τριπόλεως και Λιβύης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εύχεται για τον ίδιο και το ποίμνιό του και να τον ευλογεί, για να γυρίσει στην Βαβυλώνα του 21ου αιώνα και να αντιμετωπίσει τα θηρία που θα τους κατασπαράξουν. «Ερχόμαστε για να αναβαπτιστούμε», είπε συγκινημένος.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος έδωσε το λόγο στον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο τυπικό της Θείας Λειτουργίας στο Φανάρι, στην κατάνυξη και την λιτότητά της γεγονός, που, όπως είπε, «βοήθησε και τους ίδιους να συμμετέχουν».

Στην συνέχεια με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος τόνισε ότι «μπορεί να δει κανείς την αξία του ασκητισμού, την αξία του μοναχισμού, ενώ ωφελούνται και άνθρωποι εκτός μοναχισμού».

Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώρισε στον Γέροντα Εφραίμ, για ευλογία και σε ανάμνηση της μέρας εκείνης, το πατριαρχικό του μπαστούνι, ενώ ο Γέροντας ασπάστηκε το χέρι του για την στοργική του πράξη.

Ο Γέροντας Εφραίμ συναντήθηκε, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, και με άλλους αρχιερείς και Πατέρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι Πατέρες επισκέφθηκαν και το Μετόχι του Αγίου Ανδρέα της Μονής Βατοπεδίου στην περιοχή Καρακιόϊ, όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον ιερομόναχο Πανάρετο καθώς και από τη ρωσική παροικία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αποχαιρέτισε τους Πατέρες, δίνοντάς τους την ευχή του και υποσχόμενος ότι σύντομα θα τους επισκεφθεί στο Μοναστήρι τους.

Σχετικές ειδήσεις