ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει την Κυριακη του Θωμά στις 5:00 μ.μ το «Ταφικό Εθιμο».

Ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «Ταφικό Έθιμο» διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Το έθιμο έχει έρθει από τον Πόντο και τελείται αναλλοίωτο και με ευλάβεια. Πόντιοι όχι μόνον, συγκεντρώνονται το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά στο Κοιμητήριο του χωρίου, ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο του, οι νοικοκυρές φέρνουν τσουρέκια, κόκκινα αβγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών.

Είναι μέρα χαράς κα τιμής στους απανταχού κεκοιμημένους!