ΕΡΓΑΣΙΑ

Ρομπόλης: Οι δανειστές θέλουν την σύνταξη στα 600 ευρώ!

Ρομπόλης: Οι δανειστές θέλουν την σύνταξη στα 600 ευρώ!

Τα πλέον «μελανά χρώματα» χρησιμοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης για να περιγράψει το χάος του ασφαλιστικού και το αδιέξοδο με τη μείωση των συντάξεων την ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέο τσεκούρεμα!

Η κυβέρνηση μπορεί να «διαρρηγνύει τα ιμάτια της» πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, όμως φαίνεται πως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο ή τουλάχιστον έτσι μας το... επικοινωνεί!

Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, ένας από τους δυνατούς γνώστες του ασφαλιστικού, υποστήριξε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Mega πως το αποθεματικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού είναι 16 δισ., ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πως αρκεί μόνον για τις συντάξεις των επόμενων έξι μηνών!

Στη «γεωγραφία» των συνταξιούχων, υπερτερούν σε ποσοστό 60% όσοι λαμβάνουν μηνιαίως κάτω από 1.000 ευρώ. Μόλις το 9% παίρνει σύνταξη περισσότερα από 2.000 ευρώ.

Τι ζητούν οι δανειστές;

Ο Σάββας Ρομπόλης ισχυρίζεται πως οι δανειστές ζητούν 500 ευρώ συντάξεις για όσους δουλεύουν 20 χρόνια (!!!) και μείωση κατά 12 με 13% των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ!

Αποκάλυψε και κάτι άλλο ο καθηγητής του Παντείου. Αν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ., ευρώ (από μείωση των συντάξεων), τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ.

«Η τάση είναι να φτάσει στα 600 ευρώ»

Παράλληλα, ο Σάββας Ρομπόλης ακολουθώντας τη διαδρομή της μέσης σύνταξης (το 2010 ήταν 1.500 ευρώ και πλέον έχει φτάσει τα 800 με 850 ευρώ) υποστήριξε πως εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα: «Η τάση είναι να φτάσει στα 600 ευρώ»!

Κατά τον καθηγητή «το ασφαλιστικό δεν σώζεται». Γιατί; Το εξήγησε πολύ απλά: υπάρχουν μόνον 3,5 εκατ., εργαζόμενοι έναντι 7 εκατ., μη οικονομικά ενεργών!

Είπε και κάτι άλλο ο Σάββας Ρομπόλης που έχει δραματική σημασία: το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και οι μελέτες δείχνουν ότι από το 2044 και μετά, ο ένας στους δύο πολίτες θα υπερβαίνει αυτήν την ηλικία!

Σχετικές ειδήσεις