ΕΡΓΑΣΙΑ

«Στρατιές»... φτωχών συνταξιούχων: Στα 600 ευρώ οι νέες μέσες συντάξεις! Αναλυτικά παραδείγματα

«Στρατιές»... φτωχών συνταξιούχων: Στα 600 ευρώ οι νέες μέσες συντάξεις! Αναλυτικά παραδείγματα

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα με το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με τον ασφαλιστικό νόμο. Όσοι υποψήφιοι συνταξιούχοι υποβάλλουν τώρα αίτηση συνταξιοδότησης -με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τα ίδια συντάξιμα ποσά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν με το παλαιό σύστημα- μην ελπίζουν ότι θα λάβουν και τις ίδιες συντάξεις με τους τωρινούς συνταξιούχους!

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ 40 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Τι 20, τι 30, τι 40 χρόνια εργασίας...Ο λογαριασμός έχει το ίδιο αποτέλεσμα! Σε ένα -από χρόνια- ασταθές εργασιακό περιβάλλον, με εκατομμύρια ανέργους και εργαζόμενους που υποαπασχολούνται ή είναι ανασφάλιστοι, εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που ούτε λαμβάνει υπόψιν του τα εργασιακά δεδομένα, ούτε και ανοίγει «εργασιακές πόρτες» στους ανέργους. Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, δεν έχουν λόγο να ελπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι άνω των 45 ετών που εν μέσω κρίσης έχασαν την δουλειά τους, είναι μακροχρόνια άνεργοι, και δεν θα μπορούν με τίποτα να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για την συνταξιοδότησή τους.

Όλα αυτά σήμερα... Όλα αυτά τώρα που ακόμα οι ασφαλισμένοι διατηρούν όσο μπορούν τις δουλειές τους και καταφέρνουν να βγουν στη σύνταξη... Με λίγα μεν, αλλά υπαρκτά δε. Οι σημερινοί νέοι και νέες, ηλικίας 25 και άνω, που είτε βιώνουν τον Γολγοθά της ανεργίας είτε εργάζονται για 500 ευρώ και σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με τις συντάξιμες αποδοχές που θα έχουν σε 30 χρόνια θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη;

Εδώ σήμερα, τωρινός συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ -για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, θα λαμβάνονται υπόψη από εδώ και στο εξής οι μισθοί και οι απολαβές ολόκληρου του εργασιακού βίου!- λαμβάνει μετά από 30 χρόνια εργασίας 870 ευρώ! Με το νέο σύστημα και χωρίς ακόμα εμφανή τα «σημάδια» της ανεργίας στον ασφαλιστικό βίο των υποψηφίων συνταξιούχων, ένας ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα τα χαρτά του για να συνταξιοδοτηθεί με αποδοχές 1.500 ευρώ και 30 χρόνια ασφάλισης, δικαιούται σύνταξη 780 ευρώ!

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον με τις συντάξεις. Εάν οι σημερινοί εργαζόμενοι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο λάβουν μέσες συντάξεις 600 ευρώ -και μάλιστα χωρίς τον υπολογισμό των νέων μέτρων που θα μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις-, οι ασφαλισμένοι που θα θελήσουν σε μια δεκαετία για παράδειγμα να συνταξιοδοτηθούν, που έχουν βιώσει χρόνια ύφεσης και υψηλής ανεργίας, συνεχώς μειούμενων αποδοχών, υπερφορολόγηση, τι συντάξεις θα καταλήξουν να βγάζουν;

Ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει συντάξεις φτώχειας....

Από 300-600 ευρώ θα κυμαίνονται με τον νέο ασφαλιστικό νόμο τα ποσά των ανταποδοτικών συντάξεων. Ακόμα και αν ένας ασφαλισμένος δούλεψε για 35 ή 40 χρόνια, δεν πρόκειται να δει καμία διαφορά στην τσέπη του. Οι συντάξεις που ήδη βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά, θα πάνε ακόμα πιο κάτω!

Αναλυτικά παραδείγματα νέων συντάξεων που θα λάβουν υποψήφιοι συνταξιούχοι

1. Μισθωτός, ο οποίος συνταξιοδοτείται με το νέο σύστημα λόγω αναπηρίας, με ποσοστό 80% μετά από 34 χρόνια εργασίας και ασφάλισης με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, θα λάβει συνολική σύνταξη 798 ευρώ! Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε πάνω από 1.000 ευρώ.

2. Ασαφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, θα λάβει με το νέο ασφαλιστικό, σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) 490 ευρώ.

3. Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.250 ευρώ θα λάβει σύνταξη 682 ευρώ -με το νέο σύστημα-.

4. Ασφαλισμένος με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εάν φύγει με συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ θα λάβει σύνταξη 1.200 ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων