ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχέδιο απασχόλησης για 300.000 ανέργους - Τι προβλέπεται για τη μακροχρόνια ανεργία

Σχέδιο απασχόλησης για 300.000 ανέργους - Τι προβλέπεται για τη μακροχρόνια ανεργία

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020.

Από αυτές, το 50% θα αφορά θέσεις εργασίας, μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα στοχεύει σε ειδικές ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι νέοι με πολύ υψηλά προσόντα από 22 έως 29 ετών, για να ανασχεθεί το «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το χρηματοδοτικό σκέλος δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με τους θεσμούς. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί, πρωτίστως, το εν λόγω θέμα.

Αναλυτικότερα, ευρύτατο πρόγραμμα απασχόλησης - που σε βάθος τριετίας θα αφορά πάνω από 300.000 ανέργους - προωθεί η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά και την απόφαση του Eurogroup ότι τα σχετικά κονδύλια δεν θα εγγράφονται στο έλλειμμα.

Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με κορυφαίους «παίκτες» της διαπραγμάτευσης - όπως με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε πρόσφατα συνάντηση εργασίας για το ελληνικό ζήτημα με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στοχευμένες δράσεις για τη μακροχρόνια ανεργία

Τους άξονες του σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας ανά έτος την περίοδο 2018-2020 παρουσίασε χθες στο κουαρτέτο των δανειστών η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Πρόκειται για πρόγραμμα 300.000 - 450.000 θέσεων εργασίας.

Η λογική του σχεδιασμού είναι τα επιμέρους προγράμματα να στοχεύσουν σε ειδικές ομάδες ανέργων, που θεωρούνται «ομάδες-κλειδιά». Στην πρώτη γραμμή σύμφωνα με το Εθνος, είναι οι 55.000 άνεργοι νέοι 22-29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών. Στόχος είναι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ώστε να ανασχεθεί το «brain drain».

Αλλη ειδική ομάδα είναι οι άνω των 55 ετών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αλλά παραμένουν για μεγάλο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να απορροφηθούν. Η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων είναι άλλωστε υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε χθες και η κυρία Αντωνοπούλου.

«Εχουμε 175.000 ανθρώπους που έχουν να δουλέψουν πάνω από πέντε χρόνια» ήταν ένα από τα νούμερα που επιστράτευσε η κυρία Αντωνοπούλου στην πολύωρη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών. Και όπως συμπλήρωσε, σε όλες τις χώρες με βαθιά κρίση όταν η μακροχρόνια ανεργία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα χωλαίνει... Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έβαλε στο κάδρο της δεύτερης αξιολόγησης και την ανεργία. Το τριετές σχέδιο που προωθείται προβλέπει:

• 50.000 - 75.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο (το 50% του συνολικού στόχου) μέσω της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

• 50.000 - 75.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο (το έτερο 50% του στόχου) σε προγράμματα με υψηλή στόχευση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι επιστήμονες με πολύ υψηλά προσόντα (22-29 ετών) και οι άνεργοι άνω των 55 ετών.

Το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων που πιθανότατα θα τρέξει με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) αναμένεται να «κουμπώσει» με έξυπνες κινήσεις εκπαίδευσης/κατάρτισης με βάση και τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η σωστή πιστοποίηση προσόντων για τον μεγάλο πληθυσμό των ανέργων που είναι χαμηλών προσόντων.

Οι πόροι

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές -σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους- κατανοούν πως η ανεργία είναι μεγάλο πρόβλημα και οι διαθέσιμοι πόροι δεν αντιστοιχούν στο μέγεθός του. «Ακούνε» τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς, φέρονται να συμφωνούν με την υψηλή στόχευση που έχει τεθεί, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Το δημοσιονομικό κομμάτι του εγχειρήματος δεν συζητήθηκε διεξοδικά χθες και αναμένεται να πέσει στο τραπέζι σε νέα συνάντηση που θα έχουν η αν. υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τους θεσμούς. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διασφαλίσει πόρους ύψους 3 δισ. για την επόμενη 3ετία, δηλαδή κοντά στο 1 δισ. τον χρόνο.