ΕΡΓΑΣΙΑ

Τριπλό σοκ στα γκισέ των Ταμείων - Σε απόγνωση 130.000 ασφαλισμένοι

Τριπλό σοκ στα γκισέ των Ταμείων - Σε απόγνωση 130.000 ασφαλισμένοι

Τριπλό σοκ για 130.000 ασφαλισμένους αποκαλύπτουν τα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς απομακρύνεται ο χρόνος έκδοσης των οριστικών αποφάσεων (ιδίως για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι 12/5/2016)

ΜΑΤΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ... ΣΥΝΤΑΞΗ

Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών έχουν παγώσει ακόμη και για όσους επιθυμούν να καταβάλουν χωρίς χρονοτριβή το κόστος εξαγοράς για να αποχωρήσουν άμεσα και να μην επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε ποσοστό 18% ως 20% των αιτήσεων οι οριστικές αποφάσεις που βγαίνουν από τα γκισέ των ταμείων είναι απορριπτικές!

Το ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως παραδέχονται και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Απόδειξη ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, από τις 14.110 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017, οι 2.101 ήταν με απονομή προσωρινής σύνταξης, οι 8.664 πήραν οριστική απόφαση, οι 822 ήταν τροποποιητικές, δηλαδή μετατροπή από σύνταξη αναπηρίας σε γήρατος, και 2.523 απορρίφθηκαν (ποσοστό 17,9%). Από τις 14.110 συντάξεις, οι 9.066 αφορούσαν ασφαλισμένους του ΙΚΑ με απορριπτική απόφαση για 1.643 αιτήσεις (18,1%).

Υψηλότερο είναι το ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι μία στις πέντε αιτήσεις (ποσοστό 20%) απορρίπτεται λόγω χρεών!

Οι λόγοι που οι αιτήσεις απορρίπτονται είναι:

• Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στη μειωμένη σύνταξη (κυρίως από το ΙΚΑ), γιατί δεν συμπληρώνουν τις 100 ημέρες εργασίας που απαιτείται να έχουν κάθε χρόνο στην τελευταία πενταετία. Ασφαλισμένος 62 ετών για να πάρει μειωμένη θα πρέπει να έχει απαραίτητα 100 «ένσημα» για κάθε χρονιά από την ηλικία των 57 ως τα 62.

Αν δεν τα συμπληρώνει για μια χρονιά, μπορεί να χρησιμοποιήσει το διάστημα ανεργίας, αν είχε επιδοτηθεί. Παρά ταύτα, όσοι υποβάλλουν αίτηση δεν είναι ότι τους λείπουν τα 100 ένσημα, αλλά πέφτουν σε παγίδες που τις διαπιστώνουν εκ των υστέρων και κάποια από τα ένσημά τους δεν αναγνωρίζονται! Οπότε η αίτηση απορρίπτεται.

• Η δυσκολία που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν ή να κατεβάσουν το ύψος των οφειλών τους στο όριο που ο νόμος επιτρέπει το συμψηφισμό χρέους με το ποσό σύνταξης σε 40 δόσεις. Το όριο συμψηφισμού είναι οι 20.000 ευρώ οφειλής, αλλά για να εξασφαλίσουν έγκριση θα πρέπει οι 14.200 ευρώ να είναι η αρχική οφειλή και να φτάνει στις 20.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις ή και με οφειλές από αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, παρότι έχουν την ηλικία για να συνταξιοδοτηθούν, ανακαλύπτουν ότι ο λογαριασμός των οφειλών ξεπερνά τις 20.000 ευρώ και αδυνατούν να καταβάλουν ένα ποσό άμεσα, ώστε το χρέος τους να πέσει στις 20.000 ευρώ και να το συμψηφίσουν με παρακράτηση σύνταξης σε 40 μήνες. Και εδώ οι αιτήσεις υποβάλλονται μεν, αλλά οι αποφάσεις βγαίνουν απορριπτικές, όταν μετρηθεί το ύψος των οφειλών με όλες τις προσαυξήσεις.