ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ψαλίδια» στα προνοιακά επιδόματα - Έρχονται συγχωνεύσεις πολυτεκνικών με επίδομα τέκνων

«Ψαλίδια» στα προνοιακά επιδόματα - Έρχονται συγχωνεύσεις πολυτεκνικών με επίδομα τέκνων

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών, με την αρχή να γίνεται στην ενοποίηση των επιδομάτων.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ 35 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

Απανωτά σοκ καταφτάνουν για τις οικογένειες που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα. Καθοδόν βρίσκεται η οριστική ενοποίηση του ενιαίου βοηθήματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/ πολυτέκνων, η αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ δεν θα γλιτώσουν από τα νέα επώδυνα δεδομένα ούτε οι παροχές των τριτέκνων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αλλάξει ριζικά και η νομοθεσία σε σχέση με τις παροχές αναπηρίας. Παράλληλα, για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες σχεδιάζεται να κοπούν μία σειρά προνοιακών επιδομάτων, όπως προβλέπει η λίστα με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με τους θεσμούς. Στα άμεσα σχέδια όμως βρίσκεται και η συγχώνευση του επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων / πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Οι απαιτούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοκάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Εκείνοι που θα θιγούν σε μεγάλο βαθμό είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων.

Οι ριζικές αλλαγές στον «προνοιακό χάρτη»

Ιούνιος 2017: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης

Οκτώβριος 2017: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων

Νοέμβριος 2017: α) Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων

β) Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων

Α’ τρίμηνο 2018: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας

Β’ τρίμηνο 2018: α) Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018

β) Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016

Σχετικές ειδήσεις